Forum > Pony / Excel
pony91 problem ze sprzeglem
michal86:
Witam serdecznie wszystkich na forum. Jezdze od pol roku ponym 1.5 gaznik 1991. Generalnie auto sprawuje sie swietnie, ale niestety z czasem zaczyna mi sie coraz wiecej z nim dziac.. Otoz dzis, jadac bardzo spokojnie przy wysprzeglaniu z trojki aby juz dotoczyc sie do skrzyzowania cos mi strzelilo w sprzegle. Panowie, nie jestem fachowcem, raczej wrecz przeciwnie. Wiec opisze jak umiem co sie stalo. Po zejsciu z trojki jeszcze przez chwile trzymalem wcisniety pedal sprzegla, w tym momencie nie za glosne, ale jednak wyrazne "lup!" i pedal sprzegla po zdjeciu nogi juz sie nie podniosl. Luzno sobie chodzi w gore i w dol i ni jak nie lapie. Mam wrazenie ze to cos z polaczen tam poszlo, choc to tylko laickie domysly. Po zatrzymaniu moge na sucho sobie biegi powrzucac i wchodza normalnie tak jak zawsze. Czy ktos potrafi cos wiecej powiedziec o tym co moglo sie stac, co wymaga naprawy i jakie moga byc przypuszczalne koszta? bede wdzieczny za odpowiedzi. pozdrawiam, michal.
Darek80:
Witam
Ja stawiam ze pękła linka sprzęgła,ceny liinki nie znam
michal86:
Zauwazylem dzis ze na wycieraczce pod pedalami jest kawalek jakiegos nie wielkiego jakby zaczepu, taki jakis stop z aluminium lub czegos podobnego - oblamany z jednego konca. Nie dopatrzylem sie skad to moglo sie oderwac(mam przy okazji obite kolano co utrudnia mi chocby dokladne zajrzenie). Mam nadzieje ze to wlasnie linka lub jakies mocowanie od niej. Bo nie brzmi to zbyt drogo..
Dzieki Darek za odpowiedz.
Delmin:
Witam.
Jestem na 100% pewien ze to linka. Tez miałem taki przypadek, tylko ze rano w garażu.
Linke sam sobie wymieniłem, czas operacyjny to około 15-20 min z piwem :roll: Kosz linki w Inter Cars to max 45 zł. Jak byś chciał jakieś info to kliknij na gg albo na priv (chętnie pomogę)
Pozdrawiam
michal86:
Przezylem istna meke z obolalym kolanem, ale tak sie wykrecilem, ze w koncu udalo mi sie zajrzec do polaczen pedalow. Wyglada to teraz tak, ze linka sprzegla(zakonczona podwojnym bolcem) nie jest podlaczona pod pedal. Jej stan jest raczej dobry, nie jest zardzewiala ani przerwana - wnioskuje po tym ze nie udalo mi sie wyciagnac jej konca ;-) Wyglada na to ze chyba tam brakuje jeszcze jakiejs czesci do polaczenia linki z pedalem? Delmin, Panowie jak to powinno wygladac?
Nawigacja
[#] Następna strona