Autor Wątek: [Accent LC] Dym z okolic kierownicy  (Przeczytany 10084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tre_k

• Gość
[Accent LC] Dym z okolic kierownicy
« dnia: 31 Marzec 2012, 10:39:21 »
Może ktoś mi coś doradzi:P
Jadąc mym hultajem poczułem dziwny swąd, a po chwili z kierownicy zaczęło się dymić :P
Niezwłocznie zatrzymałem pojazd, i wyjmując kluczyki ze stacyjki, włączając awaryjne. Otworzyłem maskę ale nie było śladu po jakimkolwiek pożarze. Sprawdziłem bezpieczniki, nie zauważyłem śladów przepalenia, sprawdziłem światła, kontrolki wszystkie się świecą, zasilanie w zapalniczce jest, radio działa.
CO jeszcze warto sprawdzić?

Pzdro

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-03-31, 18:26 ]
Tagowanie oraz edycja treści tematu

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Marzec 2012, 13:04:47 »
jak spod kierownicy, to może coś ze stacyjką/przełącznikiem świateł/kierunków? może cos się nadjarało?

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Marzec 2012, 14:03:17 »
Przecież tam też masz przekaźniki i inne rzeczy. Wyjmij sobie schowek po lewej stronie i tam zajrzyj. A centralny zamek itp. działa?
A może po prostu za szybko i za dużo kręcisz kierownicą:)  8-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2012, 14:12:42 »
w sumie, skoro CI wszystko działa, to nie wiem skad moze byc ewentualny dym,
niezaobserwowałeś nic nadzwyczajnego ?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2012, 18:28:29 »
Skoro swąd i dym to na pewno coś się zaczynało palić. Sprawdzałeś pod deską rozdzielczą czy jakieś kable nie są podtopione? Stawiam na jakieś zwarcie instalacji.

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2012, 18:43:05 »
Sprawdź nagrzewnicę. Mi jak nagrzewnica zdechła to również coś zaczeło się dymić z okolic kierownicy a żadnego zwarcia nie miałem.

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Marzec 2012, 22:07:47 »
woia1602, fakt że przed tym 2 razy zawracałem więc się trochę nakręciłem. I po tym był dym.
Auto stoi w garażu z odłączonym akumulatorem, jak bedę w domu to rozkręcę kulumne i zobaczę. Wyjmowałem lewy schowek, i jedynie co widziałem to kable od alarmu i sam alarm. Wszystko działa, nagrzewnica grzeje, kierunki działają.
Rozbiorę to w pon i dam znać co zaobserwowałem.

[ Dodano: 2012-04-02, 21:43 ]
Tak więc wszystko rozebrałem, tj. obudowę wraz z lewym schowkiem, licznik, oraz klakson, nie zauważyłem żadnego osmolenia kabli oraz innych śladów.
Jakie kroki należy jeszcze poczynić?

woia1602

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2012, 12:23:46 »
a jeszcze ci się to dzieje? Jeździsz normalnie autem? Kiedyś miałem przypadek taki w jumperze że zawiesił się przekaźnik od migaczy i się spalił. Jak nic się nie dzieje i wszystko sprawne to jeździć dalej. Możesz zobaczyć czy wszystko działa. Jakieś przeciwmgielne itp. Może to faktycznie nie instalacja? Może gdzieś nie masz dobrze izolacji zrobionej na kablach? A radio? Z radia też nie ma gdzie uciec dym. Może tam masz jakiś bałagan w kablach?A to był zapach palącego plastiku w ogóle? Czy tylko sam dym? Ognia czasem nie widziałeś tam?  :mrgreen:  
Trudno tak przez internet pisać co by mogło być tego powodem:)
Jak na mnie to pakuj się zapraszam do Krotoszyna. Rozpalimy grilla i przy piwku dokładnie rozkręcimy wszystko o obadamy porównując poszczególne podzespoły z moim LC :)

[ Dodano: 2012-04-04, 12:25 ]
Zajrzyj też do skrzynki bezpieczników. Może tam coś się złego stało? Też jest na dole.

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2012, 23:56:50 »
wlancznik zespolony - to czym wlaczasz swiatla i kierunki moze sie skopcilo. jak sie tam dostaniesz sprawdz pod wtyczka czy wszystkie piny sa cale czy nie jest ktorys przypalony.pzdr

[ Dodano: 2012-04-05, 23:58 ]
zacznijcie precyzowac miejsce dymienia sie - z pod kierownicy czy z okolicy kierownicy czyli panel srodkowy

tre_k

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Kwiecień 2012, 10:56:42 »
Z konsoli kierunkowskazów, z lewej i od wycieraczek z prawej.
Nie działa mi kontrolka od podgrzewania tylnej szyby, lecz samo ogrzewanie działa.

marnow249

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Lipiec 2012, 23:30:37 »
W moim hund też dymiło pod deską nad kolumną kierownicy. przetarł się luźno położony kabel plusowy do radioodtwarzacza.