Autor Wątek: [Accent LC] Skrzynia biegów, problemy z wrzucaniem biegów  (Przeczytany 13193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wygibusek2

• Gość
Pod koniec 230 kilometrowej trasy wystąpiły problemy ze skrzynią biegów ,mianowicie gdzieś na 180 kilometrze nie mogłem wrzucić 1 biegu po kilku próbach 2 też problematycznie ,a na koniec podczas zmiany z 3 na 4 czy też 2 na 3 ponownie  po kilku próbach wskakiwał oczekiwany  bieg .Na postoju po  paru  dociśnięciach sprzęgła zaczęło wskakiwać ?Wcześniej zaczęły pojawiać się zgrzyty przy zmianie ,
Zastanawia mnie czy to skrzynia czy też sprzęgło
Dzięki za informację miłej niedzieli

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-07-08, 15:52 ]
Dodanie tagu

Offline Zbyszek

• Administrator
[Accent LC] Skrzynia biegów, problemy z wrzucaniem biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2012, 15:53:23 »
Sądząc po opisanych objawach stawiam na poduszkę/poduszki silnika.

wygibusek2

• Gość
Ciąg dalszy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipiec 2012, 20:48:39 »
Po kilku godzinach postoju ,kilometr jazdy i raz problem z 1 dalej ok zastanawiające czy jazda na rozgrzanym silniku mogła mieć wpływ na w/w/ problem,zobaczymy jak jutro na dłuższym odcinku
dzięki pozdro

tomek27

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipiec 2012, 21:27:30 »
Do sprawdzenia olej w skrzyni biegów.

wygibusek2

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipiec 2012, 11:13:14 »
Jeśli miał ktoś podobny przypadek proszę o komentarz

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2012, 20:29:50 »
W pierwszej kolejności zobacz czy nie Masz gdzieś wycieków dot-4 bo skoro Biegi wchodzą jak naciśniesz 3-4 pedał ? 1 co zrób wymień płyn potem sprawdź poduszki silnika i skrzyni a jak dalej będzie skrzynia do rzucenia i trzeba na sprzęgło spojrzeć.

Offline Timon

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipiec 2012, 14:48:13 »
I sprawdź raczej prędzej czy później czy Ci nie wyciekł płyn hydraulicznego wspomagania sprzęgła (dot-4 się leje), bo on poza mechanizmem wspomagającym sprzęgło pełni rolę smarowania pompki wspomagania sprzęgła.

wygibusek2

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lipiec 2012, 10:40:12 »
Płyn nie wyciekł ,sprzęgło wymienione,olej w skrzyni również,a auto dwa dni było ok,a dzisiaj znowu pojawiło się zgrzytanie nie za każdym razem przy zmianie biegów.
Sam już nie wiem skrzynia pada czy może coś innego,jedyna pocieszająca sprawa ,ze w ogóle mogę wrzucać biegi i nie blokuje się tak jak było to na początku usterki.
Czy istnieje możliwość by była to wina linki od skrzyni?

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lipiec 2012, 13:16:22 »
Kiedyś miałem problem z wrzucaniem biegów. Byłem przekonany, że sprzęgło się kończy a okazało się, że winny był płyn od wspomagania sprzęgła. Wymień go i odpowietrz sprzęgło - na pewno nie zaszkodzi a może pomóc.

wygibusek2

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Lipiec 2012, 19:28:49 »
Sytuacja jest patowa mianowicie tak jak wcześniej dwa dni ok i dalej problemy od nowa 1,2 i 3 wchodzą z haczeniem ,wcześniej z 4 na 3 był problem teraz ok za to z 2 na 3 haczy .Na postoju na włączonym silniku wszystko płynie wchodzi?Płyn wymieniony ,odpowietrzone sprzęgło powoli zaczynam sie zastanawiać czy to nie skrzynia ,choć czy możliwe by coś uszkodziło się bezpośrednio przy lewarku,no i jeszcze linki ??????

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Lipiec 2012, 23:14:20 »
Trzeba je wyregulować :P Dobra ale jak odpalisz naciśniesz 2-3 razy pedał sprzęgła to normalnie już wchodzi czy dalej nie ? Sprzęgło teraz wymieniłeś czy kiedyś ? przyjrzałeś się tarczy ? Odpowietrz jeszcze raz bo możliwe że to to.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Lipiec 2012, 10:39:51 »
Cytat: "Zbyszek"
Sądząc po opisanych objawach stawiam na poduszkę/poduszki silnika.