Autor Wątek: [Santa Fe SM] Szarpie na LPG santa fe 2.4 16V  (Przeczytany 10991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sold79

• Gość
[Santa Fe SM] Szarpie na LPG santa fe 2.4 16V
« dnia: 08 Lipiec 2012, 10:21:20 »
Mam instalacje BRC i po wymianie świec i kabli nadal szarpie na gazie i wzmaga sie to po włączeniu klimy. na benzynie jest wszystko ok. po podłączeniu komputera gaziarze nic nie znaleźli. Pomożcie

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-07-08, 15:41 ]
Dodanie tagu

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipiec 2012, 12:33:54 »
Może masz za słaba instalację? oczywiście spece z gazu powiedzą, że wszystko jest złe tylko nie ich gaz... z Twojego opisu wynika, że na gazie po prostu jest za słaby. Po włączeniu klimy zwiększa się zapotrzebowanie na paliwo. Benzyna działa ok i podaje większą ilość do komór spalania a gaz niestety jest skopany bo pewnie daje tyle samo i to jest za mało i dlatego szarpie. Może też być filtr... generalnie gaz.
Jak na moje oko to do gazownika (najlepiej tego co zakładał) i niech naprawia. jakby szarpało na gazie i benzynie to bym szukał w warsztacie ogólnomechanicznym a tak to ewidentna wina instalacji gazowej.. a że im komputer nie pokazuje.... a co ma im pokazać? przecież błędów nie ma... instalacja działa -> to że słabo to już inna bajka... (ciekawe, że tego nie widzą)
Tylko uważaj na nich bo tak Ci podkręcą instalacje, że będzie palił 30/100 -> ale nawet pomyśli żeby szarpnąć:)

sold79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2012, 13:17:13 »
niestety kupiłem samochód z gazem i zakładali ta instalację 500 km ode mnie wiec zostaje tylko poprawka gwarancyjna :( fakt że dla pan gazownik powiedział ze tu jest wszystko ok a mi szarpie na maxa ... i tłumaczenie że to tylko elektryka może być. Co w taki razie trzeba wymienić żeby to chodziło poprawnie ?

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipiec 2012, 17:36:27 »
Ja bym popytał u innego gazownika, nie jestem specem od gazu ale mam znajomych z gazem w aucie i różne już przewałki z warsztatami mieli i ta metoda z potwierdzaniem "diagnozy" przynosi efekty

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2012, 09:39:31 »
Generalnie jak jakiś cwany gazownik zobaczy, że to nie jego sprzęt to będzie się upierał, że to co jest założone to straszna lipa i trzeba na szybko zmienić na "jego" instalację - znam z autopsji na przykładzie własnego szwagra, który dopiero u znajomego gazownika (200 km dalej) naprawił pierdołę za 100 zł a nie wymieniał całego systemu.
A co do kupowania samochodu z gazem.... może dlatego właściciel go sprzedawał? koszt naprawy może przewyższać lub zbliżać się do ceny nowej "-" zbiornik.
Osobiście nigdy bym nie kupił samochodu z instalacją gazową.. za dużo jest u nas "uczciwych specjalistów" od sprzedawania samochodów.

Jak już brałeś Santka z gazem to trzeba było brać 2.7 a nie 2.4 :) różnica jest duża w jeździe a mała w spalaniu.

sold79

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Sierpień 2012, 21:06:51 »
dzieki za rady ale okazalo sie ze istalacja gazowa jest ok.
cewka padla na maxa, tak iskrzyla jak choinka na swieta

Offline karino13

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipiec 2017, 23:54:24 »
co do cewek to mam taka porade...padaja od przegrzania ...zdemontujcie plastikowa oslone ,pokrywe a cewki odetchna z ulga i beda chlodzone powiewem swierzego powietrza.

Offline art2310

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lipiec 2017, 15:11:09 »
Na pierwszy ogien jak komputer nic nie pokazuje to do wymiany filtr fazy cieklej i lotnej koszt razen ok. 50 zl..Jakość gazu u nas w Polsce jest rożna wiec zatkane filtry to norma.Jak to nie pomoze to trzeba popatrzec gdzies za interfejsem do LPG i kombinowac samemu.Popatrz na żółtym forum LPG tam sa prawdziwi gazownicy i niejednego juz poratowali.