Forum > i30 FD

Wolne obroty w I30 1.4 benzyna

<< < (2/4) > >>

jzk77:
Dla Grzesia !
Włączenie klimatyzacji to dodatkowe obciążenie silnika. Komputer musi to uwzględnić i doładować paliwem silnik. Dla identyfikacji dodatkowego obciążenia sterowanie potrzebuje trochę czasu stąd te wahnięcia obrotów ( chwilowy spadek ) a potem już będzie OK.
Klima to kompresor i wymaga energii co przy ekstremalnych warunkach może kosztować Cię 1l. paliwa/h i niestety jest słyszalny. Jednak jeżeli uważasz, że pracuje za głośno to zjeżdzaj do serwisu bo doładowanie i/lub usunięcie wycieku medium jest znacznie tańsze niż naprawa
 ( wymiana ) zatartej sprężarki.
Pozdrowienia

grzech:
Do Zbyszka.

Kwestia reakcji elektroniki za załączenie dodatkowego obciążenia jest zrozumiała.
Natomiast uważam nadal, bo zwróciłem na to uwagę, klimatyzacja chodzi u mnie jak gdyby osobny silnik.. no prawie, słyszę tę klimatyzację.
W sumie mam 250km... na liczniku i planuje wizytę w serwisie przy 1,5tys km... i to mi chyba zrobią z gwarancji, jeżeli to będzie usterka....
Dziękuje za zwrócenie uwagi. <piwo>

jzk77:
Dla Grzesia !
Tak sobie myślę, czy nie masz źle ustawionych nawiewów i za intensywnie pracującego wentylatora.
Przepraszam za sugestię, ale sprawdź, czy masz otwarte wszystkie dysze nawiewu.
Bo jeśli będziesz miał otwartą jedną lub dwie to wtedy jest wrażenie głośnej pracy klimy czy wentylacji.
Jeśli masz klimę automatyczną to otwórz wszystkie nawiewy na fuul i nastaw temperaturę na 20 stopni Celsjusza, a jeśli masz ręczną, to podobnie tylko zmniejsz prędkość obrotową wentylatora.
Ponadto otwórz maskę silnika, włącz silnik, posłuchaj następnie włącz klimatyzację i znów posłuchaj przy otwartej masce silnika. Czy słychać iż włączyłeś klimę?
W obecnych warunkach klima ( kompresor włącza się tylko na krótkie momenty ) i nie powinna być słyszalna.
Wybacz mi moją dociekliwość, ale jestem pasjonatem napraw samochodów i posiadam też kierunkowe wykształcenie i dlatego też jestem taki drobiazgowy.
Pozdrawiam

grzech:
Takich jak Ty, dociekliwych tu trzeba :)

Sprawdzę pod maską później bo na razie jeżdże nim od święta;)
Jednak klime mam automatyczną, nastawioną na auto na 19oC, nawiew automatyczny na najmniejszych obrotach.
Wrażenie mam takie, że jak włączam klime to jak bym dosprzęglał inne urządzenie do pracującego silnika i wówczas wyczuwalne jest drżenie. Tylko na rozgrzanym silniku, na wolnych obrotach.
Odezwę sie jak sprawdzę co słychać pod maską ;)

szyszak_30:
Jeżeli chodzi o moje autko to jest to wersja comfort, ale włączana czy wyłączana klimatyzacja nie ma nic do rzeczy w tym przypadku, ponieważ na razie prawie nie używam, a poza tym te drgania pojawiają się po rozgrzaniu silnika (650 obr/min - sprawdzone na kompie w serwisie) a z moich obserwacji nie rosną ani nie spadają gdy silnik jest już ciepły. Problem pojawił się po przejechaniu około 800 km i cały czas jest, a serwis twierdzi że obroty sterowane są komputerem i nie można ich zmienić, a jeżeli tak komputer steruje to tak ma być, jeżeli nie wskazuje żadnych błędów. Tylko dlaczego w takim razie zadaje silnikowi tak niskie obroty. Czy może wchodzić w grę np. fabryczna jakaś wada komputera w aucie, której nie można stwierdzić poprzez podpięcie się w serwisie, ponieważ wtedy nic nie pokazuje, żadnych błędów czy awarii?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej