Forum > i30 FD
Wolne obroty w I30 1.4 benzyna
szyszak_30:
Mam pytanie w sprawie wartości obrotów na biegu jałowym. U mnie jest to wartość po rozgrzaniu silnika około 670 obr/min (wartość z podłączonego komputera), przy czym przy tej wartości pojawiają się drgania w środku. Czy jest to normalne i jak jest w innych Hyundaiach I30? Bo według Dealera to normalne w benzyniakach, pomimo że wcześniej słyszałem że powinna to być wartość zbliżona do 900 obr/min, ale podobno nie ma możliwości podwyższenia obrotów, no chyba że akurat mój dealer nie potrafi tego zrobić. Proszę o informację jak jest faktycznie w innych I30
grzech:
W sumie mam auto "na dotarciu". Ale faktycznie przy rozgrzanym silniku da sie odczuć drżenie na wolnych obrotach. Zobacze jak to będzie po pierwszym serwisie gdzieś za miesiąc, bo pojade wymienić olej i pogadam z serwisem o dolegliwościach.
lucasil:
Sprawa nadaje się do serwisu. Mam identyczne I30 rocznik 2007, przebieg 13 tyś i nie mam żadnych problemów z wolnymi obrotami. Obrotomierz wskazuje ok 750 obr/min i nic nie drży.
jzk77:
Nic nie napisałeś o dodatkowym wyposażeniu ani o tym czy tylko "drży" czy też gaśnie.
Proponuję:
Wyłącz automatyczną klimatyzację daj trochę gazu i luz. Obroty spadną i winny wrócić do 600-900/min.
Wyłącz wszystkie odbiorniki prądu i zrób podobnie.
Włącz wszystkie odbiorniki i zrób znów to samo.
Przeanalizuj kiedy spadały obroty.
Jeśli spadają przy włączonych odbiornikach elektrycznych a potem trochę się podniosą to wszystko jest OK.
A jeśli tylko momentami auto drży a silnik nie gaśnie to mniej palisz i zostaw jak jest, bo jak zaczną Ci grzebać to możesz nabawić się nerwicy.
Bon Voyage.
grzech:
Witam forumowiczów!
W ostatnim czasie zacząłem diagnozować przyczynę drżenia auta na rozgrzanym silniku.
Zauważyłem zależność drżenia auta od załączonej klimatyzacji.
Zauważyłem również że słychać trochę załączoną klimatyzację. Po wyłączeniu klimatyzacji... autko cichutko gra ;)
Czy podobnie jest w innych waszych autach??
Nawigacja
[#] Następna strona