Autor Wątek: [i30 FD] Powracający problem z niedziałającym sprzęgłem  (Przeczytany 4177 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kamdrum

• Gość
Witajcie,

Mam duży problem z powracającymi awariami sprzęgła w i30 1.4 16V.

Objawia się o on tym, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów, przy kolejnym naciśnięciu pedału wpada on podłogę i pozostaje "miękki", uniemożliwiając włączenie jakiegokolwiek biegu.
Pompowanie nie przynosi żadnych rezultatów - sprzęgło pozostaje miękkie.

Po wyłączeniu silnika, wrzuceniu jedynki i odpaleniu silnika z wciśniętym sprzęgłem słychać ok. sekundowy zgrzyt i wszystko zaczyna działać prawidłowo.
Taka operacja wystarcza na kilkadziesiąt kilometrów, po czym znowu dzieje się to samo.

Problem po raz pierwszy pojawił się już chyba w 2013/2014 r. i wymieniona została wtedy pompa sprzęgła. Przez około 2 lata był spokój, lecz w maju tego roku stało się to ponownie (na odcinku 150km 3 takie sytuacje).
Pompa została wymieniona ponownie, lecz po wyjeździe na pierwszą trasę stało się to samo (po ok. 180km).

Nic nie dzieje się przy krótkich dystansach, więc nie ma możliwości wywołać problemu u mechanika.

Dodatkowo sprawdzony został przewód i wysprzęglik i mechanik twierdzi, że z nimi wszystko jest w porządku.

Czy ktoś zetknął się z takim problemem?

Jutro ojciec wybiera się na diagnostykę, a ja obstawiam problem natury elektrycznej - może szwankuje jakiś sterownik?

Dodam, że auto ma przejechane niespełna 40 tys. km...

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Powracający problem z niedziałającym sprzęgłem
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2016, 19:55:19 »
Sprawdź regulator ciśnienia w układzie sprzęgła https://www.drive2.ru/l/288230376152644325/