Autor Wątek: Wolne obroty w I30 1.4 benzyna  (Przeczytany 11333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mieszko

• Gość
Wolne obroty w I30 1.4 benzyna
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopad 2009, 16:57:11 »
Z tego co zauważyłem to model i30 z produkcji korea miały obroty w granicach 650 i faktycznie w środku dało się odczuć lekkie wibracje. Nowe i30 z Czech (jeżdzę firmowym 1,6) trzymają obroty w granicach 800 i nic nie drży. Jest to oczywiście moje subiektywne odczucie ale wydaje mi się że w nowym silnik ma jednak wyższe obroty na biegu jałowym .

waldek_l44

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopad 2009, 21:17:34 »
Cytat: "Mieszko"
Z tego co zauważyłem to model i30 z produkcji korea miały obroty w granicach 650 i faktycznie w środku dało się odczuć lekkie wibracje. Nowe i30 z Czech (jeżdzę firmowym 1,6) trzymają obroty w granicach 800 i nic nie drży. Jest to oczywiście moje subiektywne odczucie ale wydaje mi się że w nowym silnik ma jednak wyższe obroty na biegu jałowym .

Jak wcześniej wspomniałem u mnie nie ma żadnego problemu z obrotami, auto produkowane w Czechach, nic nie drży.

Carexpert

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopad 2009, 22:07:25 »
Zawsze przy zalaczonej klimatyzacji spadaja obroty bo rosnie obciazenie silnika stad na klimatyzacji wieksze o okolo 10% zuzycie paliwa. niestety problem drgan przy zalaczeniu klimatyzacji staje sie bardziej odczuwalny czym mniejszy i slabszy jest silnik. Wiadomo ze dla silnika 1,4 zabranie kilku koni to tragedia a dla 2,0 sprawa nieodczuwalna. Stad w USA nie sprzedaja i30 z innym silnikiem niz 2,0 bo w mniejszych to wlasnie wszystko gorzej dziala. Wlasnie dlatego cinqueciento czy Felka 1,3 nigdy nie mialy klimatyzacji bo uznano iz sa to za male silniki by sobie z takim obciazeniem radzic. Niestety 1,4 to troche malo. Prawda jest co mowi serwis ze obroty ustala komputer ale nie wiem jak w Hyunadiu ale wiekszosc aut ma mozliwosc ingerencji komputerem i zaprogramowania wyzszych obrotow silnika (np Ople co 50 obr). Albo slaby serwis albo slabe komputery w Hyundaiach. Ale jezeli w czechach problem usunieto zwiekszajac obroty to zawsze mozesz naciskac serwis by wgrali ci nowy soft z czech do komputera i bedziesz mial wyzsze obroty. Niestety nie ma nic za darmo. Wieksze obroty wieksze zuzycie paliwa wiec zastanow sie czy warto. Jest jeszcze opcja jazdy bez klimatyzacji...