Autor Wątek: Niepodłączona kostka pod siedzeniem kierowcy?????  (Przeczytany 5058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chris.fm

• Gość
Niepodłączona kostka pod siedzeniem kierowcy?????
« dnia: 04 Grudzień 2008, 19:52:33 »
witajcie. Co mogę zrobić z ta niepodpięta kostką. może da się ją podłączyć żeby zadziałała kontrolka pasów. Macie tęż taką kostkę u siebie. pozdrawiam.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2008, 21:25:37 »
chris.fm,
tak, ale jeszcze się jej dokładnie nie przyglądałem - u mnie też się nie świeci kontrolka zapiętych pasów

kml

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudzień 2008, 07:38:54 »
e-gen, to ja muszę u siebie zanurkować i tez sprawdzić nie mniej jednak jestem na 90% pewien, że zapewne w samym mocowaniu pasów pewnie powinien być jakiś czujnik, którego nie ma albo kostka jest ale nie wpięta tam gdzie potrzeba :(

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2008, 09:22:38 »
Witam. Panowie, czy jesteście przekonani, że jest to wtyczka do podłączania sygnalizacji zapiętych pasów? W grę jeszcze wchodzi airbag montowany w oparciach siedzenia, ewentualnie podgrzewanie foteli ( choć to jest mniej prawdopodobne ). Pozdrawiam Igor.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2008, 10:44:09 »
Cytat: "IgoReCzeK"
W grę jeszcze wchodzi airbag montowany w oparciach siedzenia, ewentualnie podgrzewanie foteli ( choć to jest mniej prawdopodobne ). Pozdrawiam Igor.

Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że boczne poduchy weszły do wyposażenia po 2003 roku a o ogrzewaniu siedzeń w Accencie nie słyszałem, dlatego stawiam na czujnik pasów-bo się nie świeci na desce :roll:
Na wiosnę wymontuję fotel i zbadam sprawę :mrgreen:

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudzień 2008, 20:09:09 »
ja dzis troche nurkowałem pod siedzenie ale nic nie znalazłem. chyba każdy hyundai ma takie kostki standartowo wypuszczone a tylko niektóre wersje mają ten czujnik...a może nie.. tak mi sie przynajmniej zdaje, chociaż w instrukcji ta funkcja nie jest jako dodatkowe wyposażenie.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudzień 2008, 20:19:26 »
W mojej lantrze z 1992 roku też nie było kontrolki zapiętych pasów do czasu, gdy wykręciłem licznik i uzupełniłem brakujące żarówki. Potem kontrolka działała ale na innej zasadzie niż w innych autach. W hultaju migała 5 razy po czym gasła bez względu na to czy pas był zapięty czy nie :)

Kostkę też miałem pod siedzeniem i na pewno nie była to kostka od pasów.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudzień 2008, 22:35:36 »
grzesik1,
u mnie żaróweczka jest (i to sprawna ;-) )

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudzień 2008, 11:08:39 »
hmmm... na pewno w lantrze nie była to kostka do pasów. kiedyś jak sprawdzałem, to po włączeniu zapłonu przez kilka sek było podawane tam napięcie(na kostkę pod siedzeniem) ale na tym etapie moja dociekliwość się skończyła:)

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudzień 2008, 20:35:44 »
e-gen, znaczy, że podłączyłeś i że to działa? Ja też chce kontolkę od pasów ;)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudzień 2008, 22:45:54 »
Cytat: "kml"
Ja też chce kontolkę od pasów ;)

Witam. kml doprawdy powiadam Ci, nie ma się do czego palić. :mrgreen: Wiem, bo mam i mnie denerwuje podczas krótkich dystansów po mieście ( trochę też mobilizuje do zapinania pasów ). Pozdrawiam Igor.

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudzień 2008, 22:52:53 »
Mi by się mobilizacja w postaci kontrolki przydała...ah te złe nawyki

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudzień 2008, 08:57:35 »
IgoReCzeK, no ale ja i tak chcę :D Poza tym pasy zawsze zapinam więc mi to nie przeszkadza a jezeli jest możliwość zeby coś wykorzystać to czemu nie.

wlad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudzień 2008, 10:12:16 »
Cytat: "grzesik1"
kiedyś jak sprawdzałem, to po włączeniu zapłonu przez kilka sek było podawane tam napięcie(na kostkę pod siedzeniem) ale na tym etapie moja dociekliwość się skończyła:)

bo prawdopodobnie dzialalo to jak w elantrze-po kilku sekundach "mrugania" bez wzgledu czy pasy zapiete czy nie gasnie.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudzień 2008, 16:25:56 »
tak, ale kostka sobie latała pod siedzeniem a kontrolka migała. Więc wydaje mi się, że kostka nie ma z tym nic wspólnego