Autor Wątek: [Accent LC] Problem z klima  (Przeczytany 7895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

corner

• Gość
[Accent LC] Problem z klima
« dnia: 04 Lipiec 2012, 21:07:54 »
Witam ,ostatnio padla mi klima tzn. nie chlodzi , nie wiem czy skonczyl sie czynnik chlodzacy, a moze cos innego??. bede wdzieczny za sugestie, dodam ze mam mozliwosc doladowania tego plynu, lecz brakuje mi  tej koncowki do wezyka by sie podpiac i samamu napelnic. mozna gdzies ta koncowke kupic??
pozdr...

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2012, 21:25:58 »
Najprostszym sposobem aby upewnić się czy Masz czynnik chłodzący jest wzięcie śrubokręta i naciśniecie na zaworek wentyla. Jak Jest kolejnym krokiem będzie sprawdzenie czy dochodzi napięcie na kompresor. Nie wiem czy samemu jest sens bo tam są ustalone normy ile tego czynnika powinno być w układzie.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2012, 07:26:56 »
może być mało gazu może być uszkodzony elektromagnes. Jeżeli nie ma gazu wcale to układ nieszczelny. Sprawdź bezpieczniki i zobacz czy wentylator pracuje przy włączonej klimie

corner

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwiec 2013, 20:12:04 »
Cytat: "Jokoko"
Najprostszym sposobem aby upewnić się czy Masz czynnik chłodzący jest wzięcie śrubokręta i naciśniecie na zaworek wentyla. Jak Jest kolejnym krokiem będzie sprawdzenie czy dochodzi napięcie na kompresor. Nie wiem czy samemu jest sens bo tam są ustalone normy ile tego czynnika powinno być w układzie.

a wlasnie ile tego czynnika moze znajdowac sie w ukladzie, bo gosciu krzyknol    20 zl za 100ml
i  gdzie znajduje sie ,,zaworek wentyla.''

Offline kosmos2011

• Giełda

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwiec 2013, 01:07:14 »
jak juz ktos napisal najpierw sprawdz czy jest cisnienie w ukladzie. jak masz blade pojecie to znajdziesz porty od klimy, jak nie masz to nawet nie szukaj.
jak nie dziala to moze byc:
-nieszczely uklad klimatyzacji
 .przetarta jedna z rurek czyli dziura
 .nieszczelny uszczelniacz na polaczeniu wezy (przewaznie jest o-ring [specjalne do klimy] ale sa np pierscienie uszczelniajace, nie wiem czy w hyundaiu takie wystepuja)
 .nieszczelny: skraplacz, filtr-osuszacz, parownik, kompresor
-problem elektryczny
 .niesprawny czujnik cisnienia w ukl. klim.
 .przekazn. ster. zalanczaniem klimy
 .bezpiecznik
 .wada w kablach (nie ma pradu na sprzegielku kompresora)
 .uszkodzone sprzegielko kompresora
 .uszkodzona dysza rozprezna (klima dziala ale nie chlodzi)

i
Cytat: "corner"
dodam ze mam mozliwosc doladowania tego plynu

skoro masz mozliwosc to znaczy ze masz odpowiedni sprzet, chyba ze twoj kolega naprawia lodowki, to lepiej nie nabijaj freonem bo szybko dowiesz sie ile kosztuje niewiedza.
podpowiedź: r134a
pzdr.

pionteknhb

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwiec 2013, 09:37:58 »
mi przy całkowitym braku czynnika weszło 530 ML.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwiec 2013, 09:41:48 »
Zaworki masz dwa - muszą być koniecznie z nakręcanymi osłonkami - zwykle w kolorze zielonym lub czarnym - jak kapturki na wentyle samochodowe tylko trochę większe. Pod osłonką będziesz widział zielonkawy kolor czynnika.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwiec 2013, 06:39:48 »
Cytat: "Lookas"

.uszkodzona dysza rozprezna (klima dziala ale nie chlodzi)

i
Cytat: "corner"
dodam ze mam mozliwosc doladowania tego plynu

skoro masz mozliwosc to znaczy ze masz odpowiedni sprzet, chyba ze twoj kolega naprawia lodowki, to lepiej nie nabijaj freonem bo szybko dowiesz sie ile kosztuje niewiedza.
podpowiedź: r134a
pzdr.

dysze rozpreżną masz tylko w wagu i nie wszędzie a lodówki nabiją się isobutanem a nie r 134a to są całkiem inne gazy tak samo jak do agregatów chłodniczych r 404 trzeba znaleźć dziurę i uszczelnić niech to zobaczy ktoś kto się zna a  nie nabija na pałe

Lookas

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwiec 2013, 20:01:41 »
Cytat: "NieAmator"
dysze rozpreżną masz tylko w wagu i nie wszędzie

gwarantuje ze sa w kazdym samoch., moga miec rozny wyglad ale musi byc bo inaczej klima by nie chlodzila.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwiec 2013, 08:15:41 »
Cytat: "Lookas"
Cytat: "NieAmator"
dysze rozpreżną masz tylko w wagu i nie wszędzie

gwarantuje ze sa w kazdym samoch., moga miec rozny wyglad ale musi byc bo inaczej klima by nie chlodzila.

gościu co ty piszesz dysze rozprężną masz tylko w passatach b5 audi a4 nie które mondeo i subaru nie ma w innych samochodach może myliś pojęcie z zaworem rozprężnym ale gdy dochodzi do jego uszkodzenia klima chodzi przez minute dwie później zawór przepuszcza ciśnienie i na ssaniu schodzi prawie ciśnienie do zera. Dysza ma za zadanie wybierać opiłki metalu zeby nie poszły z zaworu na parownik i z parownika na sprężarkę. Jeśli ją wyjmiesz klima ruszy bez niczego. Pracuje w serwisie klimatyzacji i wiem co mówie