Witam Szanownych Uczestników Form !
Uczestnikiem forum (biernym) jestem od niedawna, tak jak posiadaczem auta tej marki.
Auto Sonata IV z 2003r i silnikiem 2,0 o mocy 96 KW nabyłem 3 miesiące temu, przebyłem nim nieco ponad 3 tys km, mniej więcej 50% w mieście. Poprzednio przez 6 lat użytkowałem Carismę z silnikiem 1,8.
Sonata posiada niewątpliwe plusy, ale są tez minusy.
Silnik , nawet uwzględniając ciężar auta, jest mniej dynamiczny i mało elastyczny, znacznie bardziej paliwożerny (ok. 10l ET 95 - 2/3 szosa). Chyba też nie najlepiej jest skonfigurowana (do tego silnika) skrzynia biegów (manualna). Nieco mniej możliwości nastawczych klimatyzacji. Mniej estetyczny plastik kokpitu. Brak możliwości nastawczych fotela pasażera.
Po co więc ten zakup? – Ponieważ posiada inne walory (przestronność wnętrza, większy komfort podróżowania – zawieszenie, sylwetka) które przeważyły, zaś mankamenty stanowią niejako koszty wyboru.
A teraz do rzeczy, proszę o pomoc w następujących sprawach:
1/ w jaki sposób można pomierzyć kąt ustawienia (wyprzedzenia) zapłonu,
2/ w jaki sposób można przyspieszyć (zwiększyć) wyprzedzenie zapłonu, (czy w silniku sterowanym komputerem jest to możliwe?). Zwiększenie wyprzedzenia do dopuszczalnej granicy (tu 7 stopni) powinno poprawić dynamikę silnika i obniżyć zużycie paliwa (serwis nie był skłonny podjąć ten temat).
3/ jak się otwiera lub zdejmuje lampę sufitową?
I to byłoby na tyle, za pomoc z góry dziękuję.
Lączę pozdrowienia - EBB