Autor Wątek: Accent skrzynia biegow  (Przeczytany 4677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« dnia: 24 Listopad 2008, 11:42:48 »
Kupiłem Accenta 97 1.3 12V i mam problem (chyba)ze skrzynią biegów jedynka czasami wyskakuje a w trakcie jazdy słychać wycie jak bym leciał bąbowcem :-D a na luzie jest troszke ciszej i niewiem czy to od skrzynia biegów czy może łożyska w kołach.Prosze o rade może być na meila piter_wp@wp. l POZDRAWIAM.

IgoReCzeK

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopad 2008, 12:16:11 »
Witam. Jeśli chodzi o skrzynie biegów, to tembr dźwięków z niej dochodzących będzie się zmieniał wraz z prędkością obrotową silnika, no chyba, że padły łożyska na półosiach, to wówczas wpływ na rodzaj generowanego dźwięku będzie miała prędkość obrotowa kół samochodu ( tak samo jak w przypadku ułożyskowania przy kołach ). Poza tym jeśli chodzi o łożyska przy kołach, to następuje zmiana intonacji dźwięku przy pokonywaniu zakrętów ( inny głos przy skręcie w lewo, inny przy skręcie w prawo ). To tyle odnośnie ewentualnego wstępnego rozpoznania gdzie tkwi problem? Wycie może być też powodem braku oleju w skrzyni biegów lub też jego przepracowaniu, tak jak wyskakiwanie 1 biegu. Choć co do wyskakującego biegu powodem może być też rozregulowanie się synchronizatorów ( ewentualnie uszkodzenie ). Na początek proponuje sprawdzić olej. To tyle co mogę powiedzieć na wstępie, resztę na pewno dopiszą koledzy borykający się z podobnymi problemami. Pozdrawiam Igor.

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopad 2008, 12:45:59 »
Na zakrętach jest ok .Ale dzięki sprawdzimy olej w skrzyni ,aha no niby mój accencik ma przejechane dopieo 103 tyś.Pozdrawiam.

Tajniaczek

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopad 2008, 12:52:53 »
Witaj kolego, jeżeli chodzi o objawy to za dużo Ci nie pomoge ponieważ Igor napisał wszystko co ja mógłbym powiedziec. Natomiast poniżej zamieszczam linka do Firmy która posiada częśći w tym skrzynie nową do twojego auta Kontakt z Panem Zbigniewem Cieślakiem Skrzynia biegów
Pozdrawiam <cfaniak> Taj

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopad 2008, 16:17:02 »
Sprawdziłem olej w skrzyni no olej jest tylko już jakby z wiórkami metalu.

IgoReCzeK

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2008, 20:13:05 »
Cytat: "pepe1974"
olej jest tylko już jakby z wiórkami metalu

Witam ponownie. W tej sytuacji już Ci nie pomogę, wygląda na to, że któreś z kół zębatych spiłowało jakiś element. Olej może być mętny jak jest przepracowany, ale na pewno bez opiłków metalu. Ja zlecając wymianę oleju w skrzyni biegów ( przy Accencie ) zobaczyłem złocisty płyn i trudno było mi uwierzyć, że ma on już ładnych kilka lat. Bez wątpienia Twoja skrzynia uległa uszkodzeniu, w jakim stopniu? Nie wiem, może ktoś się jeszcze odezwie w temacie i sprecyzuje usterkę, choć zaocznie będzie to trudne i chyba czeka Cię wizyta u mechanika ( chyba że sam nim jesteś ). Pozdrawiam Igor.

kml

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2008, 20:47:53 »
Sprawdziłem olej w skrzyni no olej jest tylko już jakby z wiórkami metalu.

NATYCHMIAST wymień olej i zdecydowanie daj skrzynie do inspekcji. Rozebranie i sprawdzenie skrzyni w Warszawie to ok 200 pln i pozwala to zdiagnozować ew co się dalej dzieje. Opiłku metalu nie wróżą dobrze choć nie muszą być zwiastunem końca skrzyni.

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Grudzień 2008, 20:47:47 »
Witam szanownych kolegów :-)
Właśnie dziś odebrałem auto od mechanika w którym wymieniłem skrzynie biegów.Było
troche problemów aby odpowiednią skrzynie znależ, zapakowałem skrzynie od anglika z 99 roku za smieszne pieniążki zalałem ją Mobilem.Narazie jest ok zobaczymy co będzie dalej.w tej starej były walniente dwa łożyska i kilka brakujących ząbkow w zębatce.Jazda jest teraz konfortowa :-D
Pozdrawiam.

e-gen

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Grudzień 2008, 21:32:41 »
...mam nadzieję, że "mobilkiem" w specyfikacji GL-4

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudzień 2008, 19:47:21 »
Witam.
Mam tę butelkę bo zostało jeszcze ok.0,5l
Mobil 1 Mobilube 1SHC 75W90 {API GL-4/GL-5}dokładnie coś takiego no i teraz nie wiem czy taki olej jest dobry bo teraz przeglądałem posty i zgłupiałem jaki ma być bo jedni piszą że Castrol jest dobry.
Pozdrawiam.

e-gen

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudzień 2008, 20:12:05 »
a jak Ci się zmienia biegi na Mobilu SHC??
Skrzynia w Accencie ( i nie tylko) zawiera elementy wykonane z metali kolorowych które mogą ulec korozji o ile będzie stosowany olej bez właściwych dodatków.
Kolejna kwestia to właściwości smarne oleju, jeżeli będzie zbyt gęsty to ciężej będzie przełączać biegi, szczególnie w zimie; jak będzie za rzadki to nie zapewni właściwej ochrony elementom ciernym.

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudzień 2008, 20:36:06 »
Zmiana biegów na razie bez problemów,z 1na 2 jakby lekkie haczenie o tym gdzieś pisał igor może z czasem ustanie no i wsteczny ale chyba TTTM,no zobaczymy no trzeba troszkę pojezdzić bo zrobiłem dopiero może 60 km.

e-gen

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Grudzień 2008, 21:11:39 »
tak, haczenie z 1 na 2 to standard;

pepe1974

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Grudzień 2008, 21:34:36 »
Aha to spoko,zobaczymy co będzie się działo jak przyjdą mrozy bo to co jest to jakaś tam jesień czy wczesna wiosna :-) poczekamy zobaczymy.
Pozdrawiam.

IgoReCzeK

• Gość
Accent skrzynia biegow
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudzień 2008, 21:43:03 »
Cytat: "pepe1974"
zobaczymy co będzie się działo jak przyjdą mrozy

Witam. Muszę Cię pocieszyć, że temperatura akurat nie ma wpływu na te przypadłości i tak chwilami są denerwujące, choć ja osobiście najbardziej narzekałem na bieg wsteczny. Pozdrawiam Igor.