Forum > Getz
[Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED
Matison:
Zakupiłem sobie właśnie światła do jazdy dziennej LED są ze wszystkimi wymogami wybitymi na kloszach (E4, 0087, RL00 i DRL) ale nie chciałem ze sterownikiem (nie wierze tej chińskiej elektronice) więc postanowiłem zrobić własny wyłącznik mam już cały praktycznie schemat tylko brakuje mi jaki symbol przełącznika. Byłem w x-nastu sklepach motoryzacyjnych ale nikt nie potrafił mi wskazać przełącznika rozwieranego. Może ktoś zna schemat takiego przekaźnika lub symbol by mi to ułatwiło zadanie.
Może dla mniej doświadczonych i tych co nie rozumieją za bardzo o moim pomyśle to wyjaśnię.
Światła LED podłącze przez przekaźnik do plusa zapalniczki lub innego układu w którym pojawia się zasilanie po odpaleniu stacyjki a nawet może być po zapłonie.
Cewkę przekaźnika podłącze do masy i do kabla zasilającego światła mijania. Po zapaleniu świateł mijania napięcie pójdzie do cewki która rozłączy styk tym samym zgasi LEDy.
Złośnik:
Wystarczy zwykły przekaźnik zwierno-rozwierny. Jak zauważysz taki przekaźnik oprócz tego, że po podaniu napięcia na cewkę zwiera dwa styki, to również w tym samym momencie rozwiera jeden wspólny i drugi inny styk.
Tak więc nie potrzebujesz żadnego specjalnego przekaźnika jak taki:
kadafi:
Matison, DRLy podłącz pod pozycje a nie pod mijania chyba że z dziennymi czhcesz mieć oświetlony tył, tablice i wnętrze.
85 masa
86 + z pozycyjnych
30 + po stacyjce
87a do zasilania DRL +
Najlepszy jest przekaźnik samochodowy z podstawka - najzwylkejszy ze stykiem no/nc.
Matison:
Złośnik Dzięki za podpowiedź właśnie myślałem nad takim tylko brakowało mi symbolu jakim jest oznaczony taki przekaźnik a w sklepach nie potrafili mi podpowiedzieć.
kadafi Zastanawiałem się żeby podpiąć pod pozycyjne lub pod mijania (nie mylić z drogowymi) ale mijania będą w tym przypadku najlepsze zważywszy że mój model ma dopuszczenia do użycia jako pozycyjnych też. A co do zasilania to jest wiele opcji.
[ Dodano: 2014-07-26, 21:39 ]
Mam pytanie do kolegów którzy już podłączyli ledy. Jak dostaliście się do kabli pod skrzynką bezpiecznikową bo przyznam się że dzisiaj walczyłem z kablami i Ledy mam podłączone w obwód z bezpiecznikiem zapalniczki ale jeszcze nie zrobiłem wyłącznika. A przewód do zapalniczki przyznam że podpiąłem tak że wsadziłem w gniazdko zapalniczki i przycisnąłem bezpiecznikiem (wiem zrobiłem to na odwal) ale to tymczasowe rozwiązanie teraz mnie czeka walka z wyłącznikiem.
Brt:
Odświeżając trochę temat, ostatnio zamontowałem do siebie światła dzienne LED.
Policzyłem, pomierzyłem i bardzo fajnie pasują w górne otwory w zderzaku (załącznik).
Zainwestowałem w Philipsa DayLight 9 - bardzo małe, o niskim zużyciu prądu.
Zobaczymy jak się sprawdzą w dłuższej eksploatacji, obecnie jestem zadowolony
Nawigacja
[#] Następna strona