Forum > Getz

[Getz TB] Światła do jazdy dziennej - LED

<< < (6/9) > >>

robaszek127:
Troszkę wtrącę się do tej dyskusji o dziennych. Spokojnie można kupić okragłe ledy i to ładnie świecące. niektóre te tanie słabo świecą bo mają liche diody powstawiane szczególnie, te bez homologacji RL a tylko DRL.
Sam teraz kupiłem do swojego getza ledy ale nie okrągłe tylko takie jak na zdjeciu. Powinny mocniej świecić bo mają diody smd te większe.
Jak dla mnie teraz dzienne to dobry pomysł bowiem nie trzeba grzać latem na mijania co jest bez sensu. Zawsze te 200W alternator nie musi ladować. Do tego przez tyle lat tylko wymieniłe w samochodzie 1 postojówkę i jedną h4.
Ale wiadomo wszędzie są zwolennicy i przeciwnicy tak samo z LPG. jdni na tym jeżdżą a drudzy twierdzą że to "wioska" i niszczy silnik.

Złośnik:

--- Cytat: "robaszek127" ---Jak dla mnie teraz dzienne to dobry pomysł bowiem nie trzeba grzać latem na mijania co jest bez sensu. Zawsze te 200W alternator nie musi ladować.
--- Koniec cytatu ---

Totalna bzdura. Jeżdżenie na światłach jest bezsensu ? Czy może oszczędność rzędu naparstka na 100km ?
Alternator nie ładuje świateł tylko akumulator i uwaga - bo może komuś wydaje się to dziwne i widzi tu oszczędność - ładuje go zawsze.

To mniej więcej tak jakby powiedzieć, że dobrze jest jeździć bez dokumentów w aucie bo on też ważą i to jest dodatkowe spalanie a tak to będzie taniej. Taniej do pierwszej kontroli.
Z dziennymi to "taniej" bo oszczędność naparstka paliwa do pierwszej stłuczki bo ktoś kogoś nei widział albo do momentu gdy włączysz światła mijania wieczorem i to najlepiej w trasie a tu dupa - już dawno spalone żarówki których nie było widać w dzień i nie dość że trzeba je kupić to jeszcze jakoś dojechać. :)
Same oszczędności... same...
Kolega oszczędza na jedzeniu bo mówi, że mniej będzie ważył - mniejsze spalanie - a jak już połączył to z ledami to człowieku - za darmo jeździ praktycznie  :-D  :-D  :-D

tomek27:
A moje zdanie jest takie, że warto zakładać śd.
Choćby dlatego że jeżeli zapomnę zapalić światła mijania to i tak policja nic mi nie zrobi bo mam wtedy zapalone światła dzienne. Na co dzień mieszkam za granicą i kiedy wracam do polski często mi się taka sytuacja zdarza.
Po drugie są dostępne śd, które naprawdę dobrze świecą i mowa o ledach że sa do du... jest głupotą.
Po trzecie większość nowych aut maja właśnie seryjnie zamontowane światła dzienne. Wiec jeżeli fabryka uważa że są dobre to dlaczego nie zakładać do naszych aut?
O oszczędności na paliwie się nie wypowiadam bo to bezsensowny temat jak dla mnie

hitch:
Witajcie,

Włączę się trochę do dyskusji bo właśnie zakupiłem światła LED, z homologacją
--- Cytat: "Manveru" ---więc jeżdżenie na czymś takim (włączonym bez mijania) nie jest zgodne z przepisami.
--- Koniec cytatu ---

Jak kupujesz byle co za 5zł to jest niezgodne, ale 3/4 świateł (tych co przeglądałem na alledrogo) miały homologacje RL.

Nie wiem jak z oszczędnością, ale znajomy ma seicento i właśnie te same ledowe światła i mówi, że pali niecały litr mniej. Ile w tym prawdy nie wiem...

I w dzień LEDy o dobrej jasności są lepiej widoczne niż św mijania

robaszek127, jak zamontowałeś te światła? Mam takie same i zastanawiam się gdzie wpakować żeby jak najmniej ciąć.

robaszek127:
Zamontowałem dziś w górnej kratce obok tej wnęki na halogen.Podobnie  ja tu pokazywano na zdjęciach. Zasilanie wziąłem z kabla zielonego w skrzynce bezpieczników z kostki z przewodami. Sygnał gaszenia z wtyczki postojówki a że tam mało miejsca musialem częściowo zdjąc ponownie zderzak i dolutować do kabelka.Troszkę roboty było z wycinaniem otworów.
Zawsze używałem dziennych więc wkurzało mnie włączanie świateł głównych. teraz już nie trzeba o tym pamiętać. ciekawe tylko jak z żywotnością tych lamp i szczelnością na wilgoć. Bo u brata lampy za 200zł to był szmelc i parowała  a potem padły diody smd przez wilgoć wewnątrz lamp.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej