Forum > Tucson JM

spalanie Tucson

(1/5) > >>

Dareq36:
Wracając do porzedniej wypowiedzi , to ( po upewnieniu się ) , na I i II biegu daje do 3000 obrotów , ( wówczas po przełączeniu na III bieg sa obroty ok . 2000) i czuc że "idzie ". Na III biegu w zupełności wystarczą obroty w granicach do 2500- 2800.

makako:
witam wszystkich , od niedawna jestem posiadaczem nowego Tucsona , przejechałem juz 3000km i prosze o info na komputerze ciągle mi wypala spalanie ponad 11,5 litra czy to nie za dużo kopmuter zerowałej już raz na tydzień raz na 3 tygodnie i to samo , przy pomiarze zalania całego baku spala ok 9,8 litra , jest to mój 1 diesel i znajomy mi mówil że dieslem powiniem inaczej jeździć chodzi o obroty silnika znajomy ma Santa FE i u niego na kompie wypala 8 -8,5 litra . czekam na jakieś info

Brt85:
Jak na diesela to dużo. Mój na początku palił około 8,5l/100km(na komputerze pokładowym).Spowodowane to było "testowaniem" auta, oraz przyzwyczajenia się że 3500obr to dużo w dieselu. Obecnie wyświetla mi niecałe 8l/100km. Co jednak mija się trochę z prawdą patrząc na spalanie w moim profilu.
Pytanie jak i gdzie jeździsz?

makako:
jeżdżę głonie po mieśćie ale ostatnio miałem trase do Wilna ok 700km i też poniżej 11 litrów nie spadało predkość średnia 80km

Dareq36:
Witam , jeżdże obecnie Santa Fe ( 2.0 crdi ) i jest to też mój pierwszy diesel ..
Co do spalania , to faktycznie w mieście kręci się ok . 10 l ( manualna "galop kasta"), natomiast poza miastem spada i to znacznie , poniżej 7l, co daje średnią , poniżej lub ok.8l. Co do obrotów , to starałem się go sprawdzac przy jeździe na małych ( 2200 lub niżej ) i na wysokich ( do 3000 - 3500). Efekt jest taki , że o dziwo , spalanie mniejsze wychodziło na tych wyższych , najlepiej tak do 3000. Wracając do jazdy miejskiej , to też różnie bywa , nie można porównywać cały czas takiej jazdy , bo jest " miasto" , i jest " miasto".. Drugim powodem różnicy w spalaniu ...jest jakość oleju napędowego ( czyt. ropy ) , i tu o dziwo w mieście lepiej pali na zwykłej ( nie na Vervie , czy tej lepszej z BP) , a w trasie na odwrót ..- też tego nie pojmuje ...
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej