Forum > Tucson JM
spalanie Tucson
wlad:
--- Cytat: "makako" ---na komputerze ciągle mi wypala spalanie ponad 11,5 litra czy to nie za dużo kopmuter zerowałej już raz na tydzień raz na 3 tygodnie i to samo , przy pomiarze zalania całego baku spala ok 9,8 litra
--- Koniec cytatu ---
byc moze to komputer oszukuje-w moim ciagle zawyza o ok.20%.ale jesli komp pokazuje srednie zuzycie 9l/100km to ciezko jest przejechac 600 km i miec jeszcze wskaznik na 1/4 [bak 55l] :-D
IgoReCzeK:
Witam. Czytając ostatnio artykuł zamieszczony na łamach Onetu oraz analizując Wasze wypowiedzi można dojść do jednego wniosku. Póki co Hyundai nie dopracował analizatorów zużycia paliwa przy silnikach crdi. Nie wiem jak to się ma w przypadku napędu benzynowego? Nie trafiłem na jakieś miarodajne opracowania w tym temacie. Tak więc wskazania średniego zużycia paliwa ( szacowania kilometrów do przejechania na pozostałym w baku paliwie itd ) komputera pokładowego nie są miarodajne i należy póki co poddawać je korekcji sięgającej ± kilkunastu % w zależności od modelu samochodu. Pozdrawiam Igor.
Brt85:
makako, A jak liczysz "ręcznie" to jakie otrzymujesz spalanie?
makako:
pod korek jak lałem i po 400km wychodziło 9,9 trasa sama
wlad:
dzis sprawdzilem spalanie w/g komputera a spalanie w/g przejechanych km i ilosci zatankowanego paliwa.licznik spalania wyzerowalem po poprzednim zatankowaniu.
w/g kompa-9,5l/100km
w/g zatankowanego paliwa- 51l/660km=7,7l/100k.
jak widac komputer zawyza o ok.20%.
Nawigacja
[#] Następna strona