Forum > Lantra
Hyundai Lantra Wagon 1,5 GL 1999 delikatnie mówiąc LIPKA
szczep:
Witam !
Jestem posiadaczem Hyundai Lantra Wagon 1,5 GL 1999 z instalacja LPG na mikserze od 4 miesiecy pozornie auto wyglądało dobrze poza rdza przy środkowych mocowania relingów i tzw. "gazem do regulacji" który objawial się gaśnieciem przy naciskaniu sprzęgła na kazdym z biegów nawet jadąc ponad 100km/h na 5 biegu naciskajac sprzeglo samochod gasl. Pojechalem wyregulowac gaz 2 razy w 2 roznych zakladach i okazalo sie ze to nie gaz jest winny tylko falujace obroty. Zostal wyczyszczony silniczek krokowy to rowniez nic nie dalo. Teraz jeżdżę z odloczonym regulatorem napiecia obroty caly czas mi trzyma na okolo 1,5tys ale przynajmniej nie gasnie pali przez to wiecej gazu bo az 13,5litra ale lepsze to niz ciagle gasniecie auta. Pondato prawopodobnie auto pali rowniez olej ma przejechane podobnoż jak wynika z deski rozdzielczej 142000km no i nie zapala sie w nim kontrolka check engine ktory chyba jest w tym modelu chociaz dokladnie nie wiem zwrocono mi na to uwage w jednym z warsztatow ,nie wspomne juz nawet o tym ze musialem wymienic rowniez amortyzatory z tylu ale to akurat element eksploatacyjny. Nie dziala mi rowniez wsteczna lampa jak rowniez podswietlanie ogrzewania i swiatel przeciwmielnych oraz klakson co ciekawe do tej pory chodzil ok pozniej przeplail bezpiecznik nastepnie po wymianie bezpiecznika dzialal tylko na wlaczonym silniku teraz znowu padl. A na to wszystko jeszcze mam zaparowana lewą przednią lampę. Takze ogolnie zrobilem "DOBRY INTERES" Czy moze ktoś mi pomoc w wyzej wymienich problemach? Pozdrawiam z gory thx
pakson:
spokojnie ja tez kopiłem lantre w nie najlepszym stanie ale z racji ze bardzo mi się podoba powoli doprowadzam ja do stanu normalnej używalności , co do obrotów to sprawdź dolot powietrza jeśli masz klapę anty wybuchową to może to być powodem gaśnięcia silnik dostaje za dużo powietrza i gaśnie...ja miałem tak u siebie ze ten waz gumowy był w takim stanie ze lepiej nie mówić ale udało mi się tanio wyszukać niesparciały i teraz landryna trzyma obroty aż milo:) wstawiłem klapę anty wybuchową tak jak powinna być, bo wcześniej jakiś magik gazownik tak ja wstawił ze masakra... co do podświetlenia to albo gdzieś styki albo bezpieczniki ewentualnie żaróweczki ja obstawiam żaróweczki w pierwszej kolejności co do palenia oleju to mój miał wlany 10W40 ale to było wlane chyba przez pomyłkę bo teraz zalałem 15W40 i na razie nie zauważyłem spadku oleju zobaczymy na dłuższej trasie także nie dołuj się kolego bo Lantra to bardzo fajne powolutku ja odpicujesz i na pewno będziesz zadowolony:)
Pozdrawiam!!
rufuz:
eeeee ja nie narzekam mam 1,6 GLS i chodzi jak pszczolka. Zrobilem juz 10 tys i jak na razie nawalil czujnik temperatury. Co do gazu to nigdy nie zaloze instalacji gazowej. Mam mieszane uczucia co do zakladania gazu. Spora czesc moich znajomych korzystajacych z instalacji gazowych ma problemy. Posikalem dokladnie cale dno tectylami ML i Bodysafe oraz profile zamkniete ML powymienialem profilaktycznie pare czesci i teraz jest az milo.
Pozdrawiam
Grzesik1:
świece, przewody, wymienione? filtr powietrza? niby pierdoły ale wierz mi, że są strasznie ważne. Masz pewność, że krokowy jest sprawny?
Warto by było podjechać na diagnozę komputerową.
Trzeba sprawdzić czujnik temp.
A ile pali ci oleju a 1000km - trzeba to sprawdzić (między min a max na bagnecie masz ok litra)
roofus:
Mam lantre 1,5 GL z 99 roku i nie dam zlego slowa powiedziec.
Dobre auto jak sie dba, widac poprzedni wlasciciel nie kiwnal palcem w tym temacie.
Z reszta moj ojciec ma tak samo poki jezdzi jest dobrze tyle ze wiekszosc urzadzen w aucie mu nie dziala bo nie naprawial na biezaco i sie nazbieralo tych usterek.
Zycze wytrwalosci w uleczeniu auta, jak juz tego dokonasz jazda samochodem stanie sie przyjemnoscia.
Dodatkowo plusem bedzie to ze poznasz auto od podszewki.
W lanterce wymiana zarowek w podswietleniu to pikus, normalna sprawa ze sie co jakis czas ktoras przepali. Od razu wstaw diody i bedziesz mial problem z glowy.
Co do oleju i obrotow sie nie wypowiadam tylko ten gaz boli.
Nawigacja
[#] Następna strona