Autor Wątek: Zmiana oleju w skrzyni biegów  (Przeczytany 7584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

o*La

• Gość
Zmiana oleju w skrzyni biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Grudzień 2008, 15:37:55 »
Dziś został wymieniony olej w skrzyni biegów na Dextron III i wszystko działa juz jak należy :-) nic nie szarpie przy przyspieszaniu i hamowaniu, obroty OK, biegi zmieniaja się płynnie. Wymianę zrobiłam w Samko i zapłaciłam 300 zł.

fusior

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Grudzień 2008, 10:49:56 »
a nie mówilem ;) dextron III czyli poprosu olej mineralny. Miłych i udanych podróży życzę ;)

Rafał

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopad 2009, 17:30:03 »
Witam. Zamierzam wymienić na dniach olej w skrzyni tylko problem jest w tym iż podanych wyżej olejów nie mogę nigdzie dostać, Pomocy!!!

wtom

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopad 2009, 17:54:44 »
Cytat: "o*La"
Dziś został wymieniony olej w skrzyni biegów na Dextron III i wszystko działa juz jak należy :-) nic nie szarpie przy przyspieszaniu i hamowaniu, obroty OK, biegi zmieniaja się płynnie. Wymianę zrobiłam w Samko i zapłaciłam 300 zł.

ciekawe jak długo :-P nie wolno lać dexaIII

i nie jest to fanaberia czy przekręt hundaia czy mitsubishi lub KIA (skrzynie te same), specyfikacja dexa nie odpowiada wymaganiom co do oleju w tych skrzyniach. nawet producenci olejów to uwzględniają (zobacz na specyfikacje, dex II czy III nie ma w specyfikacji skrzyń F4A...):
np.
TITAN ATF 4400 http://www.fuchs-oil.pl/index.php?id=1230
TOP TEC ATF 1200 http://www.liquimoly.de/liquimoly/produktdb.nsf/id/d_3685.html

ja tam wlałem oryginał po 45zł/l i przynajmniej jestem spokojny

wtom

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Listopad 2009, 18:03:42 »
Cytat: "Rafał"
Witam. Zamierzam wymienić na dniach olej w skrzyni tylko problem jest w tym iż podanych wyżej olejów nie mogę nigdzie dostać, Pomocy!!!

jak nie możesz, nie żartuj :-) w ASO hundaia kupisz po 45zł/l Diamond ATF SPIII, a po 71zł/l (ten sam olej) w ASO Mitsubishi DiaQueen ATF SPIII :mrgreen: , pewnie w ASO KIA też dostaniesz

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopad 2009, 18:30:25 »
Wszystko zależy gdzie kupujesz, Warszawa:
-Hyundai Diamond ATF SPIII (wiśniowy) 60zł/Litr, 180zł/4-Litry tylko w jednym ASO MOTORTEST
-Mitsubishi DiaQueen ATF SPIII (wiśniowy) 42zł/Litr (rozlewany z opakowania 20L) tylko jedno ASO MITCAR
-Castrol Transmax Z (miodowy) 50zł/litr (rozlewany z opakowania 20L) allegro, IC
-Castrol Transmax E 40zł/litr allegro, IC

Transmax E na temat tego oleju jest bardzo mało informacji, najważniejsze że producent podaje go jako zamiennik dla SP-III, SP-II

Filtr oleju jeżeli jest:
- zewnętrzny w kształcie filtra oleju silnikowego to najkorzystniej będzie go zakupić w ASO,
- wewnętrzny + uszczelka miski tzn. dostępny po ściągnięciu miski olejowej skrzyni to najkorzystniej będzie kupić zamiennik firma SAMKO

Hants

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Grudzień 2009, 22:34:08 »
Te ceny sa porażające. W UK, w ASO: Hyundai Diamond ATF SPIII (wiśniowy) kosztuje jakies 2 funty za 1litrowe opakowanie. Dostawa busikiem to ok funt za kilogram. Jacys chetni na interes zycia? ;-)