gdy np podczaj jazdy z prędkoscią 90km/h wrzucę bieg "N" obroty do puki auto sie porusza zostaja na 1100rpm
Prawidłowo
Stoje na swiatłach , mam rozgrzany silnik trzymam noge na hamulcu auto wyczuwalnie ma ochote ruszyc. Puszczam hamulec bez gazu i auto dynamicznie rusza. Ma sie wrazenie ze auto za mocno prze.
Za rzadki olej(wlany nieprawidłowy)
W ASO mechanik mowil cos o silniczku krokowym
Jeśli na P i N obroty są prawidłowe to nie powinno zachodzić zjawisko pt. "stoję na światłach".
Kiedy miałem wlany zły olej to:
trzymając nogę mocno na hamulcu wbijałem "D" i auto wyrywało aż opony piszczały.
Hamulce nie były w stanie go utrzymać. Dopiero po wlaniu prawidłowego oleju wszystko wróciło do normy
EDIT:
hmaservice.com dla Twojej skrzyni podaje taki olej:
DIAMOND ATF SP, GENUINE HYUNDAI ATF
AUTOMATIC TRANSAXLE FLUID, *MOPAR
ATF PLUS TYPE 7176 OR EQUIVALENT
czyli to samo co w Scoupe.
Dla pocieszenia napiszę, że w/w oleje nie są już produkowane.
ASO leje Mobil ATF220 (Dextron II) Ja Ci napiszę: nie słuchaj ASO. Po wlaniu tego oleju nie dało się jeździć. Inni "fachowcy" od skrzyń kazali wlać Mobil ATF 320(dextron III) - po wlaniu tego oleju było jeszcze gorzej.
W specyfikacjach Mobila znalazłem dla Scoupe Mobil ATF200 (o dziwo dla Sonaty Mobil pozostawia puste miejsce - ale skoro hmaservice.com podaje to samo dla Scoupe i Sonaty to musi być ten sam olej- widocznie jest to niedopatrzenie ze strony Mobila).
Na ATF200 skrzynia pracowała pięknie, więc i Tobie go polecam.
Jest jednak mały problem - otóż bardzo ciężko kupić ten olej, a jeśli już się uda to tylko w opakowaniach 20L. Pocieszenie takie, że 20 L kosztuje tylko około 400zł i wystarczy na około 3 zmiany.