Autor Wątek: Wymiana żarówki H4 w reflektorze  (Przeczytany 2715 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

radzio

• Gość
Wymiana żarówki H4 w reflektorze
« dnia: 16 Listopad 2008, 16:32:46 »
Witam

Spaliła mi sie żarówka w przednim reflektorze z prawej strony w Accencie II z 2000r. Zaraz przy reflektorze jest akumulator i cieżko sie tam dostać. Wie ktos jak wyciągnąc żarówke? Próbuje jakos wyciągnąć ale mocno siedzi a niechce nic na siłe. Ma ktos jakis schemat? Szukałem na forum ale nie pisze nic o wymianie, na internecie tez nic nie znalazłem....

pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz

wlad

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Listopad 2008, 16:40:56 »
ja wyjmowalem akumulator podczas wymiany a mimo to zajelo mi to sporo czasu i nerwow.

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopad 2008, 20:24:31 »
Wymieniałem bez wyjmowania akumulatora. Żarówka jest zabezpieczona sprężystym drutem. Dlatego ciężko ją wyjąć, bo najpierw "na macanego" trzeba odbezpieczyć to mocowanie.

piotr1111

• Gość
Re: Wymiana żarówki w reflektorze
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Listopad 2008, 21:14:17 »
Tu chodzi pewnie o tą gumową uszczelkę którą trzeba zdjąć, a z czasem może się troszeczkę "zastać". Ja zmieniałem żarówki bez wyjmowania akumulatora i to w zimie (-30oC palce odpadały z zimna ;) więc pewnie i Tobie uda sie ten wyczyn... po prostu popróbuj troszeczkę odciągnąć za "uszy" tą uszczelkę, a potem to już łatwizna.
Powodzenia

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Listopad 2008, 21:33:44 »
Mocowanie "sprężynką" jest pod tą gumową osłoną. Samo zdjęcie gumy to pestka.

radzio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopad 2008, 00:31:57 »
dzięki - jutro powalcze ;)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopad 2008, 01:20:11 »
A Accencie ciężko się wymienia żarówki? ten kto to napisał powinien dostać do wymiany H7 w takim Clio albo Megane <glupek2> :lol:

BTW
wymiana jest banalna, zdejmujesz gumkę, naciskasz drucik(sprężynka) i żarówka jest Twoja :-)

radzio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopad 2008, 11:16:18 »
juz po wymianie... szczerze ciezka sprawa, ten haczyk mialem na dole wiec naprawde ciezko było wyjąc zarówka i wsadzic zwłaszcza ze było mało miejsca z uwagi na akumulator. Po 30 minutach zarówka wymieniona :) - dzieki za pomoc :)

xardas

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Luty 2009, 16:15:56 »
Czasami konektor na żarówce sie zapieka, albo śniedzieje i ciężko się go zdejmuje. Po zdjęciu należy wysmarować wazeliną techniczną. Ja wyjmowałem akumulator, bo nie mam standardowego, tylko większy...