Autor Wątek: [ix35 EL] kamera cofania (lusterko lub nawigacja)  (Przeczytany 33082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

alex007

• Gość
[ix35 EL] kamera cofania (lusterko lub nawigacja)
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpień 2014, 11:14:24 »
moge wam pomoc ale prosilbym o zdjecia nastepujacych rzeczy:
tylnej klapy bagaznika tam gdzie sa podswietlenia tablicy rejestracyjnej
wewnetrznej czesci klapy czyli tam gdzie jest ten duzy plastik
kokpitu w srodku

te zdjecia powinny byc z auta osoby ktora zainteresowana jest montazem takiej kamery

jak sie nie da wstawic tutaj zdjec to prosze je na email michal2613@poczta.onet.pl

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Wrzesień 2014, 13:29:37 »
Witajcie!!
A ja mam takie pytanie czy kamera jak wyświetla tył samochodu to jest wyśrodkowana?? tzn czy dobrze pokazuje boki auta?

szymu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Wrzesień 2014, 07:57:42 »
Ja już po montażu radia ze Style po FL do Style przed FL, także kilka słów dla tych którzy mają tą decyzję przed sobą...

Koszt montażu kamery i radia w ASO to dwie roboczo-godziny (czyli ok 370zł).
Radio kupione na allegro. Kamerę początkowo planowałem kupić w aso, ale okazało się, że oryginalna kosztuje ponad 2100zł  :shock:
ASO sprzedaje zamienniki za 375zł ale przykręcają je na śruby do plastiku obok oświetlenia rejestracji, także podziękowałem za takie rozwiązanie. Kupiłem na allegro kamerę dedykowaną za 90zł montowaną zamiast oświetlenia rejestracji.
Co do podłączenia kamery do radia - kamera ma chincha a radio po lifcie ma specjalną kostkę. Aso przerobiło chincha na tą kostkę gratis (czyli za kostkę nie płaciłem).
Co do samego radia - kierownica działa, bluetooth działa, usb działa, kamera działa (nocą też jest ok). Jedyny problem to ściemnianie ekranu - radio ma opcję automatycznego ściemniania ekranu która u mnie nie działa. Co ciekawe przyciski w radiu się ściemniają razem z resztą konsoli (ale ekran nie).

Co do samej kamery - pomimo tego, że jest w lewym oświetleniu rejestracji to obraz jest wyśrodkowany. Linie określające odległość (linia stop, 1m i 1,5m) są ok - czyli odległości faktyczne są mniej więcej takie jak wskazywane przez kamerę (linia stop pokrywa się idealnie z sygnałem ciągłym z czujników cofania). Wydaje mi się natomiast, że linie się za bardzo schodzą na maksymalnej odległości (tzn ten niby obrys szerokości samochodu nie do końca pokrywa się z faktyczną szerokością auta na dalszym końcu).

PS.
Montaż poza ASO (nawet samego radia) skutkuje utratą gwarancji na elektrykę - tak twierdzi ASO.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Wrzesień 2014, 09:51:40 »
szymu, a jak sprawa tego daszka nad radiem możesz wkleić zdjęcie jak to wygląda? Jaki model radia zakupiłeś bo na allegro widziałem ze są dwa oznaczenia. Czy to radio coś oprócz kamery cofania jeszcze ma?

szymu

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Wrzesień 2014, 18:50:50 »
Co do daszka to kupując radio dostałem daszek gratis. I szczerze mówiąc to nie wiem czy zamontowali ten nowy czy stary bo daszek oddali i się mu nie przyglądałem (tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś kto montował sam). Co do funkcji - nic szczególnego nie zauważyłem. Na plus to to, że:
- subiektywnie gra troszke lepiej (ale może to tylko takie odczucie),
- fajniejszy jest wyświetlany panel od telefonu (są przyciski do wybierania numeru na ekranie),
- troszke ładniejszy głos pani z bluetooth'a
- ma jakiś 1gb pamięci bo w menu pokazuje ile jest zajęte (wydaje mi się, że z pendrive można wrzucić muzyke bezpośrednio do pamięci radia, ale jeszcze tego nie testowałem)

Na minus to:
- tak jak wspominałem ekran, który się nie ściemnia sam i trzeba ustawić tak, żeby w nocy się dało jeździć i jednocześnie, żeby w dzień było coś widać,
- troszke inny odcień srebrnej farby na radiu i przyciskach od świateł awaryjnych
- milimetrowa szpara między awaryjnymi a radiem
- podczas cofania nie zmienisz radia ;)

Co do samego radia to jest to model AC111ELEE - poznasz je po tym, że ma przyciski seek/track i pty/folder zamiast przycisków do zmiany stacji

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Październik 2014, 23:19:18 »
Szymu i jak tam radyjko ?
możesz wrzucić jakąś fotke tego jak to się prezentuje w przed lifcie ?

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Grudzień 2014, 08:53:55 »
Mały teścik naszych kamer poprawiających bezpieczeństwo podczas cofania

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Grudzień 2014, 20:58:42 »
No dobra... i ja jestem po przeszczepie... Ogolnie warto./ ale zabawy jest trochę. Na szczęście nie musiałem nic ciąć w IX. lekko zmodyfikowałem tylko samo radio.. tak aby nie było szczelin i innych niedociągnięć.
Daszek i panel też wymieniłem .. całość 350 pln mnie kosztowała. teraz tylko czekam na kamerę...
Czy ktoś może ma schemat tego złącza którym podpina się czujnik ze wstecznego i sygnał z kamery ?

co otrzymujemy w nowym radiu -
1) fajniejszy tryb wybierania głosowego -  tryb expert - bez zbędnych pytań w stylu powiedz połącz... po prostu jest sygnał i mówimy - połącz Klub -  i dzwoni...
2) tryb głosowy obsługuje masę komunikatów z samej obsługi radia. Można głosowo ściszać radio , szukać stacji, szukać muzyki na mp3 cd i mymusic
3)  mamy 1024MB wolnej przestrzeni na stworzenie własnej listy muzyki która jest dostępna bez pamięci usb.. - można kopiować kasować pliki do woli :)
4) W trybie odtwarzania z usb  jesli w folderze mamy plik jpg np z okładką kapeli której słuchamy to mamy tą okładkę ładnie wyświetloną na wyświetlaczu
5) W trybie odtwarzania z BT - wreszcie możemy sterować tym co gramy tj majac sparowany telefon ( sprawdzałem na S3 S4 S5 S5 active i Ip5s) to możemy sobie słuchać muzyczki i np z kierownicy skakać po tracakach -  tak samo widzimy co gramy -  tytuł i nazwę..
6) W trybie  odtwarzania z CD wreszcie czytane  są informacje zawarte na cd jak nazwa piosenki / płyty itp - nie było tego przed liftem

wyświetlacz jest fajny, dobrze reaguje na dotyk, nie trzeba posiłkować się żadnym rysikiem itp.
to tyle po 30 minutach zabawy.. jutro może cos jeszcze napisze.

boberek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Maj 2015, 20:44:11 »
Odnawiam temat..
Czy ktoś z Was posiada rozpiskę złącza w radiu ac111ELEE zaznaczonego na zdjęciu??

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 12 Maj 2015, 09:06:35 »
mam ładnie wszystko opisane. sam będe to niebawem podpinał
 załacze pliki jak się ogarnę

boberek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Maj 2015, 17:45:53 »
Cytat: "vqsoft"
mam ładnie wszystko opisane. sam będe to niebawem podpinał
 załacze pliki jak się ogarnę

Dzięki kolego. Może posiadasz jeszcze rozpiskę złącza A 24-pinowego. Dokładnie szukam + - MIC. Chciałbym użyć tego fabrycznego co jest w podsufitce, a nie dołożonego na Jacku. Ale mam problem z ich ustaleniem.
Z góry dzięki

bodo

• Gość
Kamera cofania
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Listopad 2016, 10:18:04 »
Temat dotyczy kamery cofania zamontowanej fabrycznie współdziała z wyswietlaczem  Blaupunkt i występuje nastepujący problem po włączeniu wstecznego biegu obraz drga i jest nieczysty, nie czytelny , potrzebna popmoc czy wystarczy wymienic tylko sama kemere i czy jest ona osiagalna jako cześć zamienna /cena w serwisie samej kamery lub po za/ czy ktoś już miał takie problemy i jak udało mu się je rozwiazać

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Listopad 2016, 17:47:42 »
Bodo to jest temat o montażu kamery, a nie o wadzie fabrycznych kamer (wilgoć) tak jak tutaj poniżej. To jest miejsce na Twoje pytania.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7799&highlight=cofania

W i40 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5837&highlight=cofania

bodo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Listopad 2016, 08:20:25 »
Przepraszam widocznie przeoczylem ten temat na forum teraz bede uwazniej szukal dzieki za wskazowki

sarbox

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Styczeń 2017, 19:05:55 »
Witam panowie. Zrobilem przeszczep radia AC111ELEE z 2014 do auta z 2012. Lekkie problemy z montazem tz. konieczne przyciecie metalowej ramki. Kamerka z aukcji dedykowana, dziala idealnie. Niestety mam problem z daszkiem. Stary nie pasuje. Nie ma ktos na zbyciu daszku do tego radia ? Niezbyt estetycznie wyglada dziura w kokpicie ! Pozdro.

[ Dodano: 2017-01-17, 17:30 ]
A moze wie ktos jaki jest NR. czesci z tego daszka pasujacego do AC111ELEE ?