Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Belki na relingi-problem

(1/3) > >>

Slay75:
Wraz z ix35 zamówiłem od razu w salonie belki aluminiowe do niego.
W sobotę zamontowałem je i wyruszyliśmy w trase.
W połowie drogi musiałem je zdemontować, gwizd wydobywający sie znad auta był nie wytrzymania, masakra.
Profil belek maja kształt łzy. Myślałem, że gwizd powodują źle zamontowane belki, więc je ponownie zamontowałem ale odwrotnie. Nic to nie dało.
W Fordzie miałem belki alu z Lidla za 150zł i cisza, a tu tragedia.

Nie wiem w czym problem, czy dach jest źle wyciszony, czy belki są do bani, czy może w tym dniu był mocny boczny wiatr?

Jeszcze nie wiem jak to będzie z zamontowanymi bagażnikami rowerowymi (4szt) + rowery. Nie uśmiecha mi się jechać 600km w wakacje w takim hałasie.

jacek2:
ktoś pisał już na forum właśnie o występujących denerwujących szumach, ale nie pamiętam jak sie temat zakończył. Chyb zdjęciem relingów :-x  :oops:

Arni71:
Moim zdaniem kształt łzy w belkach jest średnio trafiony, efekt skrzydła samolotu, w pewnych warunkach pogodowych może zrobić się podciśnienie na jednej  z powierzchni (górnej/dolnej) belki i wtedy może jęczeć.
Jakiś czas pracowałem na śmigłowcach i wiem jak jęczą łopaty wirnika nawet podczas małych prędkości obrotowych a jadąc samochodem 140km/h mając wiatr od czoła 40-70km/h to już suma prędkości może wywołać w/w efekt.
Ja kupiłem belki o przekroju elipsy i mam spokój  :-)  we wszystkich warunkach

dardum:
Witam też tak miałem i okazało się że w moich relingach guma była tylko od góry elipsy. założyłem taką samą  od dołu i się uciszyło. Pozdr

oferta nr 2369982061 na allegro  ( i nie ja to sprzedaję ani żaden znajomy)

Arni71:
Ja kupiłem te - belka szerokości 70mm - rewelacyjnie się prezentują - 2286582146

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej