Autor Wątek: [Accent LC] Nie odpala po długim postoju  (Przeczytany 20027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wuju79

• Gość
[Accent LC] Nie odpala po długim postoju
« dnia: 31 Maj 2012, 17:41:19 »
Witam wszystkich ,dzisiaj rano wsiadam do hultaja probuję go odpalić a tu nic...Nigdy nie bylo z tym klopotów ,po 2 min kręcenia zapalil ,normalnie jeżdzi.Po pracy ten sam kłopot nie odpala po paru minutach złapał.Czyzby pompa?paliwo się cofa?sam nie wiem.Kłopot występuje po długim postoju.Jakieś sugestie???

ceceros

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2012, 10:28:10 »
Sprawdz czy jest iskra, potem przy przekręcaniu kluczyka w pozycję zapłon sprawdz czy pompa pracuje. Spróbuj pare razy przekrecic w pozycje zapłon i poczekac, az pompa przestanie pracowac i tak kilka razy potem odpalić. Wtedy będziesz wiedział czym się zająć i przypatrzyć. Potem sprawdz czy paliwo jest pompowane.. pompe masz pod tylną kanapą sprawdz czy tam wszystko jest okej. Tylna kanapa od strony pasażera.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2012, 10:53:00 »
Sprawdź czy po przekręceniu kluczyka świeci się kontrolka immobilisera.

matunio20

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwiec 2012, 11:24:53 »
pod kanapą są tylko kostki do pompy, nie ma do niej dostępu od góry. trzeba wyjać bak, wtedy jest do niej dostęp. przynajmniej w lalce. mówię to czysto  informacyjnie, zeby nie było zdziwienia jak by co :) bo u nas po podniesieniu kanapy nie było dostepu do pompy.

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwiec 2012, 18:47:13 »
Zaczynam od pompy.Musiałem kupić używkę na allegro.We Wrocławiu nowej nie ma w handlu(zamiennik)Szok!Byłem focie a tam gość sprawdził w boschu i nie było ani jednej na terenie PL.Zobaczymy czy to pompa ,używka kompletna z pływakiem 130zł.Ach Iskra jest na wszystkich garach.Ma kto pomysł jak sprawdzić ciśnienie pompy w warunkach garażowych?Pozdrawiam

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwiec 2012, 20:35:29 »
Lepiej kupic używke niz badziewie Harta czy Kagera nowke sztuke.. Chybaże Walbro bo ta to troszke pojeździ.
Powiem Ci jak ja robiłem, lecz pompe musisz miec na wierzchu. Bierzesz pompkę, zanurzasz ją przykładowo w kilkulitrowym baniaczku, na wyjściu pompy (tam gdzie podaje paliwo) zakładasz wężyk, dokładnie go skręcasz, a z drugiej strony wężyka zakładasz najprostszy ciśnieniomierz i oczywiście także skręcasz by nie było żadnych przecieków paliwa.. Następnie podajesz napięcie do pompki zwracając uwage na to gdzie jest + oraz -, bo pompka będzie dawała lewe obroty i zerowe ciśnienie..

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwiec 2012, 22:25:44 »
Cytat: "wuju79"
Musiałem kupić używkę na allegro.We Wrocławiu nowej nie ma w handlu(zamiennik)Szok!Byłem focie a tam gość sprawdził w boschu i nie było ani jednej na terenie PL.

Cytat: "skali"
Lepiej kupic używke niz badziewie Harta czy Kagera nowke sztuke.

wuju79, zaczynasz poszukiwania od firmy, która nie specjalizuje się w częściach do sam. azjatyckich a to źle wróży. Zdecydowanie alledrogo lub IC lub we Wrocku np. AutoJapan (Henpol) na Zaporoskiej.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Czerwiec 2012, 01:27:13 »
Cytat: "matunio20"
pod kanapą są tylko kostki do pompy, nie ma do niej dostępu od góry. trzeba wyjać bak, wtedy jest do niej dostęp. przynajmniej w lalce. mówię to czysto informacyjnie, zeby nie było zdziwienia jak by co :) bo u nas po podniesieniu kanapy nie było dostepu do pompy.

Dostęp do pompy jest bardzo łatwy - wystarczy odkręcić kanape i tą nakrętke pompy. jakieś 10-15min roboty. Do odkręcenia najprościej użyć odwróconych kombinerek (rączkami najlepiej bez gumowych osłonek obejmujesz te wypustki na nakrętce, lekko ściskasz i odkręcasz)

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Czerwiec 2012, 16:54:22 »
Masz dużo racji w tym co piszesz ale na Zaporowskiej w Henpolu jestem stałym bywalcem.To tam gościu powiedział że jest problem z tą pompą.Dzwoniłem w pare miejsc i lipa do starszego modelu nie ma problemu...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Czerwiec 2012, 20:28:03 »
;-)

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwiec 2012, 19:19:10 »
A jednak to nie pompa :cry: Hultaj nie odpala gdy po przekręceniu stacyjki w pozycjie zapłon nie pojawi się kontrlolka kluczyka(immobilizer???)O co chodzi???co padło :?:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwiec 2012, 21:13:39 »

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwiec 2012, 00:03:46 »
wuju79, zerknij tu: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=17938#17938 + do tego przeszukaj archiwum bo było o immobiliserze.

wuju79

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwiec 2012, 21:07:02 »
OK przeczytałem to co mi podesłaliście z góry dzięki,ale dalej nie mam pomysłu co to może być i ?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwiec 2012, 22:43:21 »
JEśli nie pojawia się kontrolka immobilizera to albo kluczyk (podmień) albo antana immobilizera pod obudową kierownicy 3 śrubki od spodu, kabelek w zielonej koszulce (który idzie od czarnego pierścienia z opisem  przy stacyjce ON ACC OFF itd). Na początek wyczyść białą kostkę połączeniową i zabezpiecz smarem - powinno pomóc