Autor Wątek: [Accent LC] Problem z odpalaniem, gaśnie w czasie jazdy  (Przeczytany 9862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ceceros

• Gość
Witam.

Jestem posiadaczem Hyundaia Accenta 1,3 + lpg mam dość ciekawy problem, ale opiszę wszystko od początku.

Na samym początku miałem problem z ładowaniem. W czasie jazdy akumulator mi siadł i niestety musiałem auto pchać i potem na hol. W domu naładowałem akumulator prostownikiem i nagle ładowanie już było ( alternator do wymiany to wiem ), następnego dnia nie chciał odpalić pod wieczór, więc go zostawiłem, a następnego dnia rano już normalnie odpalił. Tutaj pojawił się pierwszy problem z odpalaniem. Raz odpalił, a raz nie, a jak już nie odpalał to czekałem około 20 minut czasami godzine i już mogłem normalnie odpalić.. . Chociaż zauważyłem, że jak stał w słońcu to właśnie nie chciał odpalić, a jak już w cieniu to nie miał większego problemu. Potem pojawił się problem związany z tym, że w czasie jazdy mi zgasł.. kilka razy, chociaż czasami miałem tak, że jechałem około 40 km gasł i odpalał normalnie, a czasami nawet nie musiałem przekręcać kluczyka i było dobrze. Duże podejrzenie jest, że to cewka.. sprawdzałem napięci miernikiem w kablu, który w nią wchodzi i jest troszkę ponad 10V, a czy nie powinno być około 12?. Przy tych 10V odpala normalnie oczywiście. Jak nie odpalał to nie było iskry bo sprawdzałem.
Jakieś propozycje?. Nie chciałbym kupić cewki i dowiedzieć się, że jednak to nie to.

Pozdrawiam.

PS. Chciałem podłączyć auto pod komputer przez OBDII, ale nie może się połączyć.

hyun

• Gość
[Accent LC] Problem z odpalaniem, gaśnie w czasie jazdy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maj 2012, 15:17:07 »
Witaj.
Proponowałbym przyjrzeć się kablom od LPG wpiętym do przewodu zasilania cewek.
To ,że sa nieumiejętnie zaizolowane i po pewnym czasie powodują zwarcie to już można powiedzieć klasyka.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maj 2012, 17:09:01 »
hyun, może byc jesli przypadek polega tylko podczas jazdy na lpg.
Czujnik położenia wału lub czujnik Halla jak dla mnie, ale to też loteria..

ceceros

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2012, 17:32:44 »
Na gazie i na benzynie jest to samo. Dodatkowo powiem wam, że czasami na drzwiach kierowcy kopie mnie prąd. Dotykam je i naprawdę sieknąć czasami potrafi nie wiem czy to ma coś wspólnego. Mówicie te czujniki, ale co one mają do tego, że się w czasie jazdy wyłącza?:>.

hyun

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maj 2012, 18:11:07 »
To ,że kopie przy dotykaniu karoserii to ładunki elektrostatyczne i nie ma to związku z problemem. Sprawdź to co pisaliśmy wyżej a potem zobaczymy co dalej.

ceceros

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maj 2012, 18:22:21 »
No, ale panowie.. niema iskry wtedy pisałem już, więc co ma do tego czujnik położenia wału?. Nie daje iskry kiedy jest coś tam *******?. I co ma ten czujnik do tego, że w czasie jazdy gaśnie mi auto?.

Przepraszam za takie pytania ale to moje 1 auto.. i nie jestem zbyt obeznany.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2012-05-31, 16:58 ]
Usunięcie wulgaryzmów

doman76

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Maj 2012, 02:34:34 »
Zacznij od diagnostyki komputerowej. Teraz to już tak jest że rozsypie się np. któryś z czujników i iskry nie ma. A bez tego to jest zgadywanka. Najtaniej kupić kabel elm327 i samemu sobie zobaczyć.
Jak odpali to juz chodzi normalnie? Żadne kontrolki nie świecą jakie nie powinny?

ceceros

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Maj 2012, 08:49:45 »
Przekręcam kluczyk i zapala się ręczny,akumulator i olej odpalam i wszystkie gasną.
Właśnie przez elm nie mogę się podłączyć albo mam zły program ( możesz polecić jakiś ).

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maj 2012, 17:42:15 »
Cytat: "ceceros"
Przekręcam kluczyk i zapala się ręczny,akumulator i olej odpalam i wszystkie gasną.
Właśnie przez elm nie mogę się podłączyć albo mam zły program ( możesz polecić jakiś ).

Kolejność uruchomienia ELM :
1.kabel ELM do gniazda OBD i do portu USB ( najlepiej COM1) takiego jak wybrałeś przy konfiguracji ELM
2.uruchamiasz komputer
3.kluczyk w stacyjce do zapalenia wszystkich kontrolek lub uruchamiasz silnik
4.uruchamiasz program do diagnostyki

ceceros

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwiec 2012, 10:36:29 »
U mnie wszystko jest okej do momentu połączenia interfejs jest wykrywany, ale nie moze sie połączyć z ECU.

[ Dodano: 2012-06-05, 07:52 ]
Wymieniłem cewkę, ale jednak to nie jest to.
Możliwe, że to czujnik położenia wału lub czujnik Halla. Dzieje sie to tylko wtedy kiedy silnik jest gorący muszę odczekać około 2 godzinki i mogę jechać dalej.

Może mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się czujnik położenia wału i czujnik Halla?. Najlepiej na rysunku lub opisowo może znajdę ;)

[ Dodano: 2012-06-06, 10:46 ]
Więc gdzie znajde te czujniki?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Czerwiec 2012, 11:10:49 »
Czujniki masz wkręcone w blok silnika. Odchodzą od nich kable elektryczne (tak je poznasz) nie jestem w stanie pokazać tego na zdjęciu bo nie mam akurat takiego zdjęcia żeby było coś widać. Może ktoś dysponuje rysunkiem?