Autor Wątek: Miganie wyświetlacza licznika  (Przeczytany 41980 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobekos

• Giełda
Miganie wyświetlacza licznika
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Październik 2017, 20:19:40 »
Mi zaczęły migać drzwi na wyświetlaczu, nie jest to regularnie ale niepokojące.... Gdzie szukać np pod ten objaw bezpiecznika....? Ktoś coś takiego przerabiał

Offline janusz48

• HKP
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Październik 2017, 05:18:53 »
Ja sprawę załatwiłem wymieniając zespół liczników (używany).Natomiast migotanie od czasu do czasu sygnalizacji drzwi to pewnie któryś z włączników drzwiowych ma brak kontaktu.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Październik 2017, 15:59:11 »
Gdzie znajdę te włączniki...? :)

Offline janusz48

• HKP
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Październik 2017, 17:15:28 »
W środkowej części ramy tuż pod zaczepami zamków każdych drzwi.W bagażniku szukaj też przy zamku.One są ochronione gumkami i zamkniecie drzwi powoduje naciśnięcie wystającego "czopka" wyłącznika i zniknięcie z wyświetlacza informacji o otwartych drzwiach.To się nazywa CZUJNIK KRAŃCOWY DRZWI WŁĄCZNIK.Po otworzeniu drzwi naciśnięcie ręką "czopka"wyłącznika powinno wyłączyć info o otwartych drzwiach.Jeżeli któryś z wyłączników nie "zgasi" info na wyświetlaczu to ten wyłącznik trzeba wymienić lub przeczyścić styk wyłącznika.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Październik 2017, 22:36:44 »
Wykręciłem czujnik od strony kierowcy, przeczyściłem styki igłą bo nie posiadam preparatu do elektroniki i będę obserwował... ;)

Offline marcinq26

• HKP
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Styczeń 2018, 21:01:29 »
Winą mrugającego wyświetlacza środkowego są diody led, które są niskiej jakości.
Jest ich 12 sztuk.
Co prawda miałem znajomego co przyjechał mi z takim licznikiem .
Wymieniłem wszystkie ledy na kolor pomarańczowy bo tylko takie znalazłem ( ledy ze starych liczników z Forda).
Teraz nic nie mruga, równomiernie świeci itp.
Tylko robiłem to na szybko i nie zdążyłem zrobić pomiarów jakiej wartości Ledy tam są.
Ale jak bede mial nastepnym razem taki licznik zrobie pomiary i podam co kupowac i gdzie.
Pozdrawiam

Offline Michał

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Styczeń 2018, 23:54:18 »
Było by super + instrukcja jak to powymieniac:) .  Bo u mnie niestety ten problem też występuje. ... Ale nie zawsze co ciekawe. ...czasem miga, czasem nie. ... najczęściej na zimnym silniku- takie mam wrazenie

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Luty 2019, 19:32:00 »
Witam czy ktoś wymieniał licznik? Ja doszedłem do wniosku że trzeba go wymienić na inny tylko na allegro jest tyle wersji że nie wiem co wybrać? Ktoś doradzi lub zna temat...
Mam człowieka który zmieni stan licznika tylko muszę go zakupić.

Offline janusz48

• HKP
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 20 Czerwiec 2019, 13:28:51 »
Cytat: "Michał"
Było by super + instrukcja jak to powymieniac:) .  Bo u mnie niestety ten problem też występuje. ... Ale nie zawsze co ciekawe. ...czasem miga, czasem nie. ... najczęściej na zimnym silniku- takie mam wrazenie

Ja oddałem swój zestaw do elektronika aby wymienił diody na kolor czerwony.Oczywiście na diody nowe dobrej jakości.Co sadzisz o tym kolorze? Będzie O.K.

[ Dodano: 2019-06-20, 13:32 ]
marcinq26, Witaj.Cyt."Winą mrugającego wyświetlacza środkowego są diody led, które są niskiej jakości.
Jest ich 12 sztuk.
Co prawda miałem znajomego co przyjechał mi z takim licznikiem .
Wymieniłem wszystkie ledy na kolor pomarańczowy bo tylko takie znalazłem ( ledy ze starych liczników z Forda).
Teraz nic nie mruga, równomiernie świeci itp.
Tylko robiłem to na szybko i nie zdążyłem zrobić pomiarów jakiej wartości Ledy tam są.
Ale jak bede mial nastepnym razem taki licznik zrobie pomiary i podam co kupowac i gdzie.".
Ja oddałem swój zestaw do elektronika aby wymienił diody na kolor czerwony.Oczywiście na diody nowe dobrej jakości.Co sadzisz o tym kolorze? Będzie O.K.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Lipiec 2019, 12:48:17 »
Cytat: "Michał"

Właśnie jestem po wymianie tych diodek pod lcd.
Jeżeli chcesz to mogę podesłać tutorial(bo mam zdjęcia).Diody wymontowałem z zegarów anglika.Wystarczy śrubokręt gwiazdkowy,płaski i dobra lutownica do precyzyjnego lutowania.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Lipiec 2019, 20:25:10 »
ls29, ja poproszę tutorial bo chyba też mnie to czeka.

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Lipiec 2019, 06:11:25 »
Dobra to zaczynamy.
W tym poście zrobię opis w następnym fotki.

1)Kierownica max w dół.Odkręcamy daszek ,2 śruby .

2)Daszek trzyma się jeszcze na zatrzaskach ,delikatnym szrpnięciem do siebie go uwalniamy i odpinamy wtyczkę od przycisku TRIP .

3)Dodatkowo musimy jeszcze zdemontować kawałek a'la materiału łączący daszek z kierownicą.

4)Materiał jest osadzony w daszku na plastikowych kolcach i zabezpieczony matalowymi oringami.
!!!!! Płaskim delikatnie podwarzamy oringi i palcami je ściągamy.
!!!Ja jeden ułamałem więc uważaj!!!

5)Zegary trzymają się na czterech śrubach które odkręcamy.
Po odkręceniu delikatnie wyciągamy i odpinamy 3 wtyczki.(wtyczki mają języki blokujące).

6)Demontujemy tylną pokrywę oraz przednią osłonę zegarów(zatrzaski można delikatnie płaskim wcisnąć szybciej pójdzie)

7)!!!!!!!!!!!!UWAGA!!!!!!
Demontaż wskazówek.Jeżeli to pierwszy raz robisz jest ryzyko uwalenia!!!!
Są dwa sposoby demontażu.W Hyundaiu demontuje się na pozycji "0:
A)Można delikatnie pociągną wzkazówkę trzymając ją u nasady(wsjazówka na 0 i delikatnie przekręcić w lewo)
B)Wskazówka na pozycji 0 i podważamy płaskim.
8)Wyciągamy ekran lcd.!!!Delikatnie podwrzamy od spodu y wyciągamy ekran z pinami.
9)Dostaliśmy się do diodek.

Jest ich 12sztuk,wymiary 3x2.5mm
!!!Pamiętaj,że diody mają charakterystyczny ścięty róg by nie pomylić biegunowości.
Cienki grot lutownicy plus odsysarka i lecimy.
Chyba,że ktoś ma lutownicę pensetową.

Czas pracy ~2h,Trudność 3/10 (demontaż wskazówek 7/10).

[ Dodano: 2019-07-04, 11:47 ]
Foto

Offline Vox populi

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Lipiec 2019, 23:04:34 »
Fajnie że ci się chciało, dzięki

Offline ls29

• HKP
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 05 Lipiec 2019, 09:19:38 »
Spoko.Gość na allegro wystawiał diody niebieskie do deski (tylko,że jest teraz na urlopie)chyba po 2.5zł były.Model diody PLCC-2 LED (powinny pasować bo w info o nich widzę 3,5 na 2,8mm).

Offline janusz48

• HKP
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 05 Lipiec 2019, 15:28:23 »
Cyt."Po odkręceniu delikatnie wyciągamy i odpinamy 3 wtyczki.(wtyczki mają języki blokujące)."
Z tyłu (prawa strona dół) jest też mała czarna wtyczka (TRIP) przymocowana do dołu daszka.Jak ja wysuną i czy trzeba?