Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Siedzisko fotela kierowcy
Gringo:
Użytkownicy ix35,
przez zupełny przypadek zauważyłem w moim aucie dziwną rzecz.
Mianowicie z lewej strony siedziska kierowcy, mniej więcej na wysokości styku z oparciem mam "dziurę" - kruszy się gąbka. Być może wsiadanie i wysiadanie powoduje jakieś jej odkształcanie i przycinanie (o plastik w konstrukcji fotela?), którego efektem jest kruszenie się gąbki prowadzące do powstania owej dziury. Wyczułem to przypadkiem siedząc w samochodzie "na światłach" i kładąc rękę w tym miejscu podczas poprawiania pozycji siedzącej.
Moja prośba/pytanie - sprawdźcie, czy też tak macie?
Niby to nic wielkiego, ale w nowym kilkumiesięcznym samochodzie jednak daje do myślenia :-(
W poprzednim aucie gąbka na boczku oparcia zaczęła się kruszyć po przetarciu materiału...po 9 latach! :shock:
firefighter1:
Fotel materiał czy "skóra". Zauważyłem, że plastik, który jest z boku od wewnętrznej strony jest jakby ząbkowany i te ząbki są dosyć ostre. Nie wiem czemu tak to wymyślili. Ja zmodyfikowałem swój fotel po dwóch dniach od zakupu - między część miękką a ten plastik wkleiłem podkładkę filcową - taką z OBI co się pd stołki podkleja, miałem taką do wycinania samemu z klejem, wyciąłem pasek i przykleiłem do plastiku bo przy wsiadaniu słyszałem 'Skrzypienie" no i po dwóch dniach odseparowałem od siebie elementy.
Widocznie przy wsiadaniu mocno tam pracuje od ciebie (twojej wagi) i zwyczajnie się obciera, a że w tym miejscu pracuje jak na ostrzy żyletki to ci normalnie fotel przecięło.
Dla mnie to część fotela to bubel, który można łatwo wyeliminować.
canion:
Gringo, problem kruszącej gąbki siedziska jest znany i naprawiany w ramach gwarancji. Niestety siedzisko a w zasadzie gąbką je wypełniająca "znika w oczach" a okruchy można zaobserwować pod fotelem kierowcy przy okazji odkurzania wnętrza auta. . Serwisy Wymieniają całą gąbkę siedziska w momencie gdy rzeczywiście ubytek wypełnienia staje się zauważalny .
Gringo:
Canion, dzięki ulżyło mi, bo myślałem, że jestem jakimś odosobnionym przypadkiem.
Zatem gąbka do wymiany.
Skoro to taka powszechna przypadłość, to może w końcu poprawią jakość tej gąbki.
Takie bzdety, a jednak psują humor...
Slay75:
Ja mam auto 3 tyg. i dzisiaj również zauważyłem okruchy gąbki. Sama gąbka jest chyba okey, tylko pod siedziskiem wymacałem wystający jakby bolec grubości małego palca na dł. ok 1 cm od wew. strony. I przy wsiadaniu i wysiadaniu bok siedziska zahacza o ten element.
Dzisiaj wieczorem będę odkurzał auto, to wezmę latarkę i się przypatrzę co to jest.
Nawigacja
[#] Następna strona