Autor Wątek: [Accent LC] Wskaźnik paliwa  (Przeczytany 8001 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daniu f1

• Gość
[Accent LC] Wskaźnik paliwa
« dnia: 25 Maj 2012, 22:59:19 »
Witam od zeszłego tygodnia jak zatankowałem auto za 20zł a w baku miałem juz prawie koniec paliwa tak do dnia dzisiejszego wskazówka pokazuje poziom paliwa na MAXA a paliwa jest zatankowane za 35zł.Nie wiem co mogło sie popsuc czy ktoś może mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić.Dzięki za info . i pozdrawiam.

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2012, 21:37:01 »
Accent LC czy X3?
Napisz może jeszcze raz bo to ciężko zrozumieć.
Przy zatankowaniu małych ilości paliwa wskazówka podnosi się bardzo wolno. 20zł to jakieś 3,5l.
Może pływak się zawiesił w baku? wartoby było tam zajrzeć. przy okazji możesz wymienić filtr siateczkowy pompy paliwa jeśli auto ma ponad 100tys km

daniu f1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2012, 21:55:35 »
właśnie ojciec mi powiedział że byc może pływak się zawiesił podpowiedział by spróbować zatankować większą ilośc paliwa może się odblokuje jak nie to chyba zajrze tam ale nie bardzo się znam na mechanice itp.rzeczach boje sie by nic nieuszkodzić bo mam do tego smykałke hihi :-D  .Adrogi taki filtr siateczkowy i czy łatwo się go wymiania jak już wspomniałeś bo moje auto ma już 198.000km, dzięki za info. :-)

[ Dodano: 2012-05-28, 20:56 ]
Dziś rozkręciłem pompe paliwa i dostałem sie do pływaka wyciągnełem poruszałem i wskazówka opadła ale nadal nie mam pewności czy wskazuje poprawnie musze chyba zakupić kanisterek i wozic na wrazie czego.Maj jeszcze  takie pytanko bo zauważyłem brudny ten filtr siateczkowy czy można go zakupić samego czy w jakimś komplecie trzeba? :roll:

doman76

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Maj 2012, 21:22:01 »
W ASO ok 30-35zł. Jest na wcisk, dość mocno siedzi. Jeśli pływak się zawiesza to sprawdź tylko czy coś go nie blokuje, dokładnie wyczyść i powinno być ok,  bo żeby nie opadał to musi coś go trzymać.  Powinien się poruszać praktycznie bez zadnego oporu.

daniu f1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwiec 2012, 21:32:38 »
I nadal wskazówka wychylona na Maxa szlak mnie chyba trafi a szkoda mi kasy by kupywać wszystko nowe ma ktoś jakiś pomysł jak odblokować ten PŁYWAK?  :-(

doman76

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Czerwiec 2012, 01:29:20 »
a to rzeczywiście pływak? Wyjmij, dokładnie wyczyść itd. Otwór w którym jest zamocowany możesz delikatnie podpiłować jeśli coś z nim jest nie tak

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudzień 2015, 14:42:58 »
Nie chcę zakładać nowego tematu więc chciałbym go odświeżyć:

Mam taki problem jak zatankuję 10 litrów wskaźnik paliwa wskazuje środek za 2 -3 dni nie zbyt długiej jazdy wskazówka spada praktycznie nad E po znowu 2-3 dnia wskazówka wędruje do F za chwilę spada na środek potem trzyma parę dni i znowu nad E.Wczoraj już był apogeum, rozkręciłem pompę paliwa patrzyłem czy blaszki od pływaka się nie odgięły, wszystko jest ok przedmuchałem kostkę od pompy co się podłącza i nic paliwo w baku jest patrzyłem przez otwór od pompy.Co to może być ? elektryka ? mam praktycznie problem od kilku miesięcy i jazda na dolewkach....

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Styczeń 2016, 20:52:04 »
Czujnik poziomu w zbiorniku (zmierzyć rezystancję) lub zegary.

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Styczeń 2016, 13:15:22 »
Chyba bez elektryka się nie obejdzie nie działa szybkościomierz tutaj gdzie jest przebieg  robiło zwarcie raz świeciło a raz nie i w końcu padło....a wskazówka od paliwa jak szalała tak szaleje :) Bezpieczniki ok trochę mnie irytuje już to....

[ Dodano: 2016-01-24, 19:31 ]
Mam nadzieję,że nie będzie problemu jak odpiszę post pod postem opiszę co było problemem:

szybkościomierz-oderwały się dwa kabelki(luty) w czujniku
Przepustnica wymiana na nowy
i sonda lambda

Po naprawię wróciło wszystko do normy