Autor Wątek: [ix35 EL] Odebrałem wczoraj swojego ix35  (Przeczytany 23578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slay75

• Giełda
[ix35 EL] Odebrałem wczoraj swojego ix35
« dnia: 24 Maj 2012, 09:04:21 »
Witam

Od wczoraj ciesze się swoim ix35 :lol:
kolor: czarny
kolor wew: beżowo/brązowy
silnik: 1.6 GDI
wersja: Style
rok: 2012

Pierwsze wrażenia?
Po ponad 5 latach jazdy Fordem Focusem ON muszę się nauczyć nowych przyzwyczajeń. Po wejściu do auta szukałem stacyjki, w czasie jazdy sterowania radia szukałem tam gdzie jest to w Focusie, mój 6 letni syn zapytał się dlaczego on nie jest taki głośny (w porównaniu z dieselm w fordzie).
Potwierdzę tylko, co już zostało napisane o tym aucie z silnikiem 1.6 GDI który jest rzeczywiście elastyczny, układ kierowniczy leciutki, wyposażenie jak za tą cenę rewelacyjne.
Fotele inne niż w Focusie, na razie na minus, pewnie kwestia przyzwyczajenia.
Zauważyłem niepokojące świsty powietrza podczas jazdy, nie mogę ich  zlokalizować z którego miejsca dobiegają.
Stuków w zawieszeniu nie zauważyłem.
Problem sprawia mi sterowanie głosowe zestawu głośnomówiącego.
Albo muszę udać się do logopedy lub wziąć lekcje dykcji, albo to taki niedopracowany bajer, ale użyteczny.

Podziękowania dla użytkowników

ziomol
Grzegorz
mmarcu
canion
a szczególnie dla firefighter1, że zechciało mu się napisać drugi raz po skasowaniu pierwszego postu:-)

którzy zechcieli odpowiedzieć na moje pytania dot. wersji 1.6.

rabex

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maj 2012, 14:18:48 »
Mikrofon od głośnomówiącego masz nad głową - próbuj mówić kierując tam usta. U mnie działa rewelacyjnie - zero niezrozumiałości..

A stacyjka w Focusie to w podłodze czy w kolumnie?

Miałem Mondeo - tam jest dokładnie w tym samym miejscu co w ix-ie

Fotele są wygodne (porównywalne do Mondeo) ale pozycja bardziej wyprostowana (bardziej jak na krześle niż w fotelu) - według ergonomii taka pozycja jak w ix mniej męczy na długich trasach (oparcie tez trzeba ustawić bardziej pionowo niż "do leżenia")

Mój to benzyna 2.0 MPi - przy przyspieszaniu słyszę świst jak ze sprężarki - ale taki podobny do dźwięków z gier komputerowych - mi osobiście pasuje taki "gang"

Łukasz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2012, 15:00:40 »
Cytat: "rabex"
A stacyjka w Focusie to w podłodze czy w kolumnie?

Przy kolumnie kierowniczej ale ix35 w wersji Style nie posiada typowej stacyjki tylko przycisk do uruchamiania pojazdu z tego co wiem więc pewnie stąd te poszukiwania stacyjki przez autora ;-)

Swoją drogą w ixie z bezkluczykowym systemem nie można uruchomić auta awaryjnie kluczykiem np. gdy bateria w pilocie padnie?

krzpop

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2012, 22:13:38 »
Cytat: "Łukasz"
Swoją drogą w ixie z bezkluczykowym systemem nie można uruchomić auta awaryjnie kluczykiem np. gdy bateria w pilocie padnie?

Też byłem tego ciekaw więc zrobiłem eksperyment. Wyjąłem baterię z kluczyka i czego się można było spodziewać nic nie działało. Drzwi otworzyłem kluczykiem, usiadłem w środku z kluczykiem w dłoni - sprawdziłem - nie działa. W schowku podłokietnika jest stacja dokująca dla kluczyka - włożyłem go, zielona dioda obok stacji zaczęła pulsować - sprawdzam wszystko działa, silnik wystartował, można jechać.
Tak więc postój na poboczu z powodu wyczerpanej baterii nam nie grozi.

mmarcu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Maj 2012, 08:30:58 »
Szerokiej drogi Slay75. Niech hultaj służy.

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Maj 2012, 14:57:15 »
Cytat: "mmarcu"
Szerokiej drogi Slay75. Niech hultaj służy.

Również się dołączam do życzeń!

pareto

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Luty 2013, 21:15:11 »
Slay75, Slay75, Witam mam pytanie dotyczące tapicerki ponieważ w przyszłym tygodniu odbierać mam swojego ixa w kolorze czarnym z jasną tapicerką i stąd wątpliwości ,bo różne czytałem opinię na forum co do eksploatacji czy faktycznie się brudzi zwłaszcza od dżinsów.Pozdrawiam

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Luty 2013, 23:07:17 »
Cytat: "pareto"
czy faktycznie się brudzi zwłaszcza od dżinsów.

Również miałem obawy co do połączenia jeansy/jasna tapicerka. Po 8 miesiącach jazdy, nie widzę aby siedzisko zmieniło kolor na niebieski, także bez obaw. Bardziej martwi mnie krusząca się gąbka w siedzisku.

Pozdrawiam

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Luty 2013, 08:35:51 »
U mnie też nie ma zabrudzeń po trzech latach użytkowania auta. gąbka się kruszyła po siedzeniem i już przestała. Wszystko jest ok. Nakręciłem już 50 oookm :lol:  :lol:

aurum

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Sierpień 2013, 20:06:53 »
Wczoraj odebrałem ixa  :-) wersja comfort, biały, silnik 1,6. Dostałem czujniki parkowania tył, dywaniki i koła zimowe (aluminiowe + opony). Mam jeszcze kamerę cofania, nawigację (automapa z Hołkiem) :-) przyciemnane szyby, chromowane nakładki progowe i klamki  :-) efekt zarąbisty. Zrobiłem już ponad 200 km i zadowolenie coraz większe: dobrze się prowadzi, fajnie wyciszony, dobre materiały dobrze spasowane (w mojej toyocie jest gorzej). Spalanie 7,4 litra, ale może jeszcze spadnie jak się silnik ułoży. Pozdrawiam wszystkich użytkowników ixa  :-)

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpień 2013, 12:40:27 »
Panowie jak z przyspiesżeniem tego auta 1.6GDI właśnie czekam na odbiór swojego ix w wersji Style. Do tej pory jeździłem avensisem 2.0 benzyna 147KM ciekawi mnie jaka będzie różnica. Na jeździe testowej jakoś nie odczulem zbytniej ale może teletego ze byłem skupiony na innych rzeczach hhihi :)

cruel

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpień 2013, 12:42:47 »
Jak wkręcisz na obroty to ładnie idzie do przodu. Zresztą na youtubie jest sporo filmików z jego przyspieszeniem.
Ogólnie jak na swoją masę i specyfikę tego silnika to zbiera się ładnie, a i spalanie jest zadawalające.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpień 2013, 12:44:12 »
cruel, no to mnie pocieszyles :) czyli jak każda benzyna trzeba redukcję i but hhihi

Azool

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Sierpień 2013, 13:15:56 »
Jak dla mnie to by mógł być bardziej zrywny. Nie oczekuje oczywiście sportowych osiągów, ale są sytuacje na drodze że poważnie się zastanawiam czy dam rade wyprzedzić i w wielu sytuacjach odpuszczam. Nie miałem tych dylematów  w moim poprzednim aucie  a też był to benzyniak.
 Aktualnie bardzo żałuje że nie dołożyłem do diesla, chociaż wiem że przy moich niewielkich przebiegach średnio by to wyszło ekonomicznie.

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Sierpień 2013, 13:43:29 »
No właśnie o takie sytuacje mi chodzi jakiś TIR czy coś innego żeby wyprzedzić w miarę komfortowo a nie czekać na długi odcinek prostej. No ale może będzie dobrze. Ja diesla jakoś nie brałem pod uwagę jakoś te filtry czastek stałych, dwumasy, wtryski itp mnie przerażają jednostka 2.0 tez odpadła nie wiel lepsze osiągi a pobyt na paliwo podobno duży i pozostał 1.6 więc zobaczymy ;)