Autor Wątek: I40, dpf demontaż/ czyszczenie. Kilka pytań.  (Przeczytany 54 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adamwfx

• HKP
  • **
I40, dpf demontaż/ czyszczenie. Kilka pytań.
« dnia: Dzisiaj o 10:40:56 »
Witam, jestem posiadaczem i40 z 2016 roku spełnia normę Euro6 116km.
Zakupiony przy przebiegu 190k km,  przejechałem już kilka tysięcy i zauważyłem iż wypalanie następuje średnio zo 100km. Liczyłem się z tym problem w trakcie zakupu wiadomo przebieg.
I tu dochodzimy do kilku kwestii
1. Wywalenie tego badziewia + program (nie znam kosztów)
2. Czyszczenie w warsztacie poza samochodem + kasowanie popiołu w sofcie (nie znam kosztów)
3. Własny demontaż czyszczenie w warunkach domowych (wiem jak się za to zabrać) + kasowanie klonem ds150.
4. Nie robię nic...

Załóżmy opcje 3, czy jest sporo problemu z wyciągnięciem tego badziewia poza samochód w warunkach domowych, tzn mam najazdy samorobki które są wysokie. Odpowiednie narzędzia znajdą się. Do dyskozycji kompresor, myjka, chemia jak i zbiorniki. Główna sprawa to wyciągnięcie.

Czyszczenie kolektora jak i egr również ma nastąpic.
Jesli ktoś demontował dpf mógłby się podzielić informacjami na co zwrócić uwagę?
Pozdrawiam.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: I40, dpf demontaż/ czyszczenie. Kilka pytań.
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 18:34:31 »
To co tu czytałem na forum od dłuższego czasu to ludzie w tych 1.7 mięli ciągle problemy z częstymi wypalaniami dpf nawet co 150km. I o dziwo czyszczenie nic nie pomagało. Ja bym obstawiał jakiś czujnik bo hyundaie gdzieś mają problemy czy z dpf czy z nowszymi GPF i nie codzi tu o przebieg. Sam mam dpf ale fiatowski silnik z przebiegiem 212tys i jakos żyję z tym cięzarem. Jedynie zimą podczas wielkich mrozów i krótkich dysystansach miałem zapchany dpf już po tych 120-150km.