Autor Wątek: [Santa Fe DM] Problem z doladowaniem, P0299, D4HA, regeneracja  (Przeczytany 129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline darekmeco

• HKP
  • **
Problem z doladowaniem, P0299, D4HA, regeneracja
« dnia: 08 Lipiec 2026, 15:18:11 »
Witam wszystkich, mam problem z doladowaniem
Model D4HA 2015
1. Turbo po regeneracji (model w zalączniku)
2. Dpf po regeneracji.
2. Co jakis czas wyrzuca P0299 - przed regeneracja nie wyrzucał
3. Czarny dym z wydechu, nie jakos strasznie dymi, ale dymi, na czarno - przed regeneracja dymil zdecydowanie bardziej
4. Czasami szarpie nim przy wolnych - srednich obrotach, na autostradzie przestaje.

Czy po regeneracji trzeba cos robic ze sprezarka ? jakes adaptacje ?
Mechanik probowal zablokowac egr, pomoglo z szarpaniem tzn mniej szarpal, ale z dymieniem nie pomoglo
Wymieniony czujnik egr
Od czego zacząć sprawdzanie ?

Dziekuje wszystkim za pomoc, moj mechanik juz nie ma pomyslow, chce regnerowac wtryskiwacze teraz

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Problem z doladowaniem, P0299, D4HA, regeneracja
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lipiec 2026, 19:16:26 »
Wiesz najpierw sie sprawdza wtryski czy nie leją nawet programem pokazującym ich nastawy. A nie regeneruje na siłę turbo pewnie na chińskich częsciach czy czyści DPF. Jak widać na tym tylko zarobił ten mechanik a problem jest nadal.

Offline darekmeco

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lipiec 2026, 19:26:23 »
robaszek127, turbina i dpf byly do regeneracji, turbina byla zatarta i z nagarem, a dpf wyrzucal blad, teraz nie wyrzuca, a wtryski byly sprawdzane na 3 interfejsach w tym wczoraj w aso hyundaia w Rzeszowie, parametry są bardzo dobre, poprstu moj mechanik nie ma juz pomysłow co robic, aso chcialo robic adaptacje turbiny ale nie dalo rady, bo w komputerze maja tylko garreta i nie chca zrobic mojej bo maja warning ze mogą zepsuć,  pytanie czy tą turbine sie adaptuje po regeneracji ?
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2026, 19:29:43 przez darekmeco »

Offline darekmeco

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipiec 2026, 19:35:03 »
update, dzisiaj odpialem przepływometr, komputer wszedl w tryb awaryjny i ograniczyl obroty do 3000. po podpieciu kostki spowrotem dymienie jakby sie zmiejszylo, zaczał jecha żwawiej,  ale on tak ma, czasem 1 dzien chodzi jak nowy z fabryki, a na drugi dzien nie da sie jechac na wolnych-srednich, po przekroczeniu 110-120 na autostradzie jedzie bez danych problemow
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2026, 19:48:40 przez darekmeco »

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipiec 2026, 21:13:54 »
Walczyłem długo z tym błędem w 1.7 CRDi i niestety mi się nie udało rozwiązać problemu.. EGR zaślepiony, kolektor dolotowy drugi, DPF czyszczony potem drugi, przepływomierz wymieniony, turbo 2x regenerowane… Flashowany był nawet sterownik.. ciśnienie doładowania max 1.1bar, różnicowy na dpf w najgorszych przypadkach dochodził nawet do 600mbar

Offline darekmeco

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipiec 2026, 21:32:26 »
...kuba..., czy robiles adaptacje turbiny po regeneracji, nikt nie jest mi wstanie powiedziec czy wystarczy geometria ustawawiona przez turbiniarza, czy musze to jeszcze adaptopwac, dla mnie prblem jest b prosty, mam w ukladzie za malo powietrza a za duzo paliwa. wiec mieszanka jest za bogata, wiec albo turbina daje za malo albo jest nieszczelnosc, ale badalem dymem i nic  sie nie wydostaje, pytanie jak sprawdzic dokladniej czy uklad jest szczelny ?