Autor Wątek: Co kupić? doradzcie MT czy AT HEV?  (Przeczytany 141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maxxx77

• HKP
  • **
Co kupić? doradzcie MT czy AT HEV?
« dnia: 18 Maj 2026, 14:04:22 »
Cześć

Poważnie rozważam zakup nowego Tucsona ale mam dylemat czy kupić 1.6 z manualem czy HEV z automatem oczywiście?

Różnica w kosztach zakupu to około 20 tyś. i pytanie czy to ma sens.
Od ponad 20 lat jeżdżę manualami i jest mi z tym dobrze. Jeżdżę głownie w trasy a automat jest super ale wg mnie do miasta. Z drugiej strony mam już swoje lata i może dla wygody kupić AT i mieć wygodę na starość ;-)

Bardzo ważne dla mnie jest święty spokój i brak awaryjności.

Dlatego bardziej skłaniam się do 1.6 z manualem ale boję się trochę wysokiego spalania na trasie i szczególnie na autostradach.

Dajcie znać co o tym myślicie. Wszelkie sugestie mile widziane.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Co kupić? doradzcie MT czy AT HEV?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2026, 19:17:13 »
Nie bierz czasem 1.6GDi jeśli jeździsz więcej po mieście. Do tego czy ten automat to nie słynny z suchym sprzegłem co gwarancję dają na 20tys kilometrów. A potem naprawiasz za swoje bo szybko padają podczas jazdy miejskiej.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2026, 20:36:51 »
we współczesnym chorym świecie, kupowanie automatu to proszenie sie o kłopoty, sterowniki skrzyni są tak strojone żeby silniki pracowały na jak najniższych obrotach  bo ekologia i dzieki temu spali kilka kropel mniej paliwa, ale o tym że taka jazda powoduje dosłowne zniszczenie dołu silnika nikt nawet połsłowem nie wspomni, sama trwałość skrzyni też pozostawia wiele do życzenia, jeżeli priorytetem jest trwałość, to odrzuć wszystko co moze sprawiać problemy (drogie), no chyba że chcesz za 2-3 lata zmianę samochodu to bierz co ci odpowiada

Offline maxxx77

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 10:00:48 »
Nie bierz czasem 1.6GDi jeśli jeździsz więcej po mieście
Mówię o zakupie nowego więc są w ofercie tylko 1.6 T-GDI. Albo są same albo w połączeniu z silnikiem elektrycznym w wersji HEV i w automacie.

we współczesnym chorym świecie, kupowanie automatu to proszenie sie o kłopoty,
No właśnie... czasy są dziwne też bym wolał kupić wolnossący 2.0, bez GPF, na pośrednim wtrysku, z hydrauliką i trwałym łańcuchem rozrządu w manualu ale niestety nie ma już takich aut.
No chyba, że coś podpowiecie w rozsądnym stosunku cena/jakość ale koniecznie z dużym bagażnikiem.

PS proszę się nie sugerować stopką - i30 zostaje. Jeżdżę autami min. 8 lat.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 10:04:53 przez maxxx77 »