z ciekawości i30 masz już polifta? wymiana radia była na zasadzie plug&play ? Czy trzebabyło dociągnąć jakieś przewody?
Mam wersję poliftową. Niestety problemy zdrowotne nie pozwoliły mi na wykonanie adaptacji, które sobie zaplanowałem. Kompletny montaż radia też nie jest jeszcze zakończony. Zamiana radia 8 calowego na 10,25 cala wykonana na zasadzie plug&play pozwala na prawidłowe działanie radia, ale jest kilka różnic:
1. W radiu 8” – antena FM/DAB zasilana jest z radia. W radiu 10” – zasilanie anteny należy dorobić.
Ja jeszcze tego nie zrobiłem, mimo tego radio 10 calowe wyszukuje więcej stacji niż radio 8 calowe. Kiedyś sprawdzę, czy po dorobieniu zasilania anteny, będzie jakaś różnica.
2. W radiu 10” można włączyć podgląd obrazu z kamery cofania podczas jazdy do przodu (po dołożeniu przycisku takiego jak na zdjęciu) oraz po dorobieniu jednego przewodu.
3. Jeżeli chcesz używać Bluelink-a, musisz zamontować dodatkową antenę LTE na złącze Fakra G lub Fakra Z.
4. Do radia 10” dodatkowo jest podłączona złączka M15-C (której w radiu 8” nie ma) do obsługi magistrali B-CAN i C-CAN. To złącze jest wykorzystywane chyba do obsługi Bluelink-a, ale nie tylko. Prawdopodobnie po tym złączu sterownik komunikuje się z radiem i bez podłączenia tej złączki brakuje niektórych opcji menu. Których dokładnie? Jeszcze nie wiem, bo jeszcze nie mam podłączonej złączki M15-C. Na pewno brakuje menu kasowania inspekcji olejowej. To menu znikło z pozycji licznika i powinno pojawić się w menu radia, a go nie ma.
Pozdrawiam