Autor Wątek: Co ile km wypalanie dpf  (Przeczytany 25358 razy)

Offline kikan123

• HKP
  • **
Odp: Co ile km wypalanie dpf
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Kwiecień 2026, 22:00:38 »
Jeszcze raz prośba o pomoc. Wypalanie obecnie jest totalnie losowe,  raz po 25 km i 0,8g sadzy, raz po 45 km, a raz po 300 km i 15 g sadzy (ale to rzadkość). Po czym następuje udana procedura regeneracji po ok 8-10 km. Jak 40 tys. Km temu czyściłem kolektor dolotowy i zaslepilem EGR to objawy były inne (sadzą szybko narastała i wypalał się regularnie co 80-100km). Chyba jakiś problem z elektroniką. Czujnik DPF wymieniony, czujnik MAF wyczyszczony, czujniki temp wydają się dobre bo pokazują prawidłowe temperatury

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Kwiecień 2026, 21:44:51 »
A podczas normalnej jazdy temperatura dpf jest niska czy taka ciągle duża ok 500? Bo to dziwne, ze tak się często wypala.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Kwiecień 2026, 19:19:11 »
normalna temperatura ok. 200 st, wypalania totalnie losowe, ale prawidłowe (temp rośnie do 600, ok. 8-10 km jazdy i czysto). Jak był zawalony dolot to szybko sadza przyrastała, teraz wolno i wypalania nawet jak pokazuje <1g... Zdejmowałem minusa z akumulatora w celu resetu ustawień ale nic...

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Kwiecień 2026, 21:07:10 »
Jest takie coś jak czujnik różnicy ciśnien to zobacz skoro wypala kiedy chce. U mnie w aplikacji nie pokazuje ilosci sadzy w gramach a procent zapchania od 15 do max 120% i zimą miałem wypalanie nawet przy 115%. Jest też pokazane owe ciśnienie w dpf.

Offline kikan123

• HKP
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: Dzisiaj o 11:01:05 »
czujnik różnicy ciśnień wymieniony (choć stary był drożny), wężyki wyczyszczone, MAF (za filtrem powietrza) pokazywał prawidłowe wartości ale profilaktycznie go wyczyściłem. Tak jak mówię wypalania są totalnie losowe. Na autostradzie przez 100 km potrafi się 3 razy wypalać. Przy jeździe wkoło domu potrafi się wypalać co 300 km. Wczoraj wymieniłem olej po 8 tys. km bo dość pachniał dieslem, ale stan oleju jaki był pół roku temu, taki był (nic się nie zmieniło).

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: Dzisiaj o 12:53:01 »
To bardzo dziwne bo na autostradzie powinien wypalać się bardzo rzadko bo u mnie tak liczyłem, ze podczas jazdy nad morze to by było nawet te 700-800km wypalenie. Coś te hyundaie mają coś spaprane skoro takie cyrki. Musi coś być z jakimś czujnikiem bo ta autostrada pokazuje właśnie anomalię wypalań.