Autor Wątek: Lusterko monochromatyczne  (Przeczytany 240 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chris2807

• HKP
  • **
Lusterko monochromatyczne
« dnia: 12 Grudzień 2025, 10:18:05 »
Czy da się założyć lusterko monochromatyczne do wersji comfort?

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Lusterko monochromatyczne
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2025, 11:20:17 »
Wszystko się da ;)) tylko wiąże się to z dokładaniem przewodów w podsufitce i pytanie czy chcesz ściągać podsufitkę i wymieniać całą wiązkę na wersję z lusterkiem foto... czy dołożyć osobne przewody..

Offline chris2807

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2025, 12:11:50 »
Podsufitki nie chciałbym zdejmować. W starszych wersjach do podłączenia lusterka potrzebne było tylko +12V, masa oraz sygnał włączenia biegu wstecznego.

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2025, 21:31:39 »
Kable po słupku i wsadzisz pod podsufitkę nie musisz niczego sciągać, dobierz tylko lusterko z takim mocowaniem jak masz obecnie. Jak tak zrobiłem u siebie będzie Pan zadowolony ;)

Online haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Dzisiaj o 08:10:05 »
Dokładałem lusterko do i30 PDE 2022.
Załączam mojego autorstwa instrukcję, może będzie pomocna.
W uzupełnieniu do instrukcji, dodam, że potrzebne piny które są potrzebne aby wpiąć się do kostki MR11 można wziąć z wiązki z innego samochodu - ja tak zrobiłem, kupiłem z kia ceed lub poszukać w internecie - dołączam charakterystykę wtyczki, tam macie oznaczenia jakie piny są potrzebne.
Szukając lusterka, bierzcie najlepiej z wtyczką - ułatwia później pracę.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: Dzisiaj o 10:58:37 »
Trzeba dodać, że od strony podwozia przewody są doprowadzone do złącza znajdującego się na słupku A po stronie kierowcy - co znaczneie ułatwia sprawę ;)

W uzupełnieniu do instrukcji, dodam, że potrzebne piny które są potrzebne aby wpiąć się do kostki MR11 można wziąć z wiązki z innego samochodu - ja tak zrobiłem, kupiłem z kia ceed lub poszukać w internecie

Jeśli chodzi o dobieranie pinów to tak jak kolega wspomniał również polecam z Hyundai lub Kia ponieważ używają w większosci takich samych złączy i pinów. Jeśli chodzi o inne marki to praktycznie odradzam bo może i znajdą się które podejdą ale będzie cieżko znaleźć dokładnie takie.. Jak coś mam nowe gotowe do zarobienia piny...
Przewody stosuję FLRY - czyli z przeznaczeniem do automotive(odpowiednia izolacja, splot, lekkie) - ale w tym przypadku dokłada się tylko 3 przewody które będą praktycznie w stałej pozycji wiec ma to znikome znaczenie.

Online haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 11:22:05 »
Trzeba dodać, że od strony podwozia przewody są doprowadzone do złącza znajdującego się na słupku A po stronie kierowcy - co znaczneie ułatwia sprawę ;)

Tak jak Kolega wspomina potrzebne przewody są doprowadzone 8). Piszę o tym również w instrukcji :) Dodatkowo dorzucam fotkę złącza o którym mowa.