Autor Wątek: Czujniki parkowania z przodu  (Przeczytany 101 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline chris2807

• HKP
  • **
Czujniki parkowania z przodu
« dnia: 13 Luty 2026, 11:57:03 »
Przestudiowałem trochę instrukcji serwisowych odnośnie możliwości zamontowania czujników parkowania z przodu i wydaje mi się, że temat jest do zrobienia. Na początku należy wywiercić otwory w zderzaku oraz wymienić ramki w grillu na takie z otworami pod czujniki. Następnie należy dołożyć wiązkę elektryczną. Czujniki przednie, tak samo jak czujniki tylne, są docelowo podłączone do modułu komfortu BCM. Ostatnia kwestia to kodowanie. Czy dołożenie czujników będzie wymagało kodowania, tak aby samochód "widział" te czujniki? Czy ktoś już to robił i podzieli się swoimi uwagami?

Online haroeris

• HKP
  • **
Odp: Czujniki parkowania z przodu
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Luty 2026, 14:00:55 »
Na wiosnę będę montować przednie czujniki parkowania. Mam już wszystko kupione (brakuje tylko otwornicy pod otwory do czujników), sprawdzone co i jak podłączyć razem z wizualizacją na liczniku – po podłączeniu na krótko wszystko pięknie działa. Ma być jak w oryginale. Nie musisz nic kodować. Schemat który załączyłeś będzie ok, ale nie pokazuje jednego przewodu, który jest najważniejszy dla całego przedsięwzięcia 😊 – znalezienie jego (a właściwie jego braku) zajęło mi najwięcej czasu. Podpowiem tak, bo widzę że korzystasz z katalogu hyundaia, przeanalizuj dokładnie schemat z pierwszej strony „Parking Distance Warning (PDW) System” z tym co masz fizycznie w samochodzie.
Masz tu od razu linka do kostki: EE31.
https://pl.aliexpress.com/item/1005006716827949.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.115.303f1c24JYMbHf&gatewayAdapt=glo2pol  <- to są dokładnie te kostki, które idą w oryginale.
Jeżeli będziesz budować swoją wiązkę pod czujniki to kup męską i żeńską. Jeżeli masz oryginalną wiązkę pod czujniki, to tylko brakującą.
Ramki pod czujniki w grillu kupisz w ASO kosztują między 110 a 140 zł za jedną, potrzeba dwóch (jest lewa i prawa). Czujniki parkowania szukać pod kolor nadwozia na portalu aukcyjnym – cena ok 80 za malowane (sztuka) oraz 90 zł sztuka montowane w grill (nie malowane). Koszyki pod czujniki kupić w Chinach albo wziąć z jakiegoś rozbitka.

Offline chris2807

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Luty 2026, 22:32:21 »
Dziękuję za te informacje, które potwierdziły moje rozmyślania. Jeszcze nic nie kupowałem, bo nie wiedziałem czy to ma sens. Mam już przygotowaną listę rzeczy do kupienia od odpowiednich czujników, ramek do grilla, koszyków czy wiązki elektrycznej, chociaż zastanawiam się czy nie przygotować wiązki samemu. Piszesz, że będziesz wiercił otwory pod czujniki w zderzaku. Czy będziesz korzystał z jakiegoś szablonu, który umożliwi wywiercenie otworów w odpowiednich miejscach? A może masz jakiś odpowiedni patent na to? Czy ten brakujący przewód, o którym piszesz znajduje się na poniższym schemacie? Korzystam ze schematów Hyundaia udostępnionych na https://kiagds.ru/, które niestety nie są rozkodowane wg mojego VIN-u, dlatego nie wiem, które przewody mam, a których nie posiadam w swojej instalacji.
Radio masz 8 czy 10,25 cala, bo podobno w radiu 10,25'' informacje z czujników wyświetlane są na wyświetlaczu radia?
Czy robiłeś już jakieś inne adaptacje? Ja myślę dodatkowo o założeniu radaru przedniego ACC oraz radarów BCW (martwego pola). Pewnie kodowanie również w tych przypadkach nie będzie konieczne oprócz samej kalibracji. Chociaż mogę się mylić.

Online haroeris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Dzisiaj o 10:22:40 »
Dziękuję za te informacje, które potwierdziły moje rozmyślania.
Nie ma problemu, po to jest forum 😊
Jeszcze nic nie kupowałem, bo nie wiedziałem czy to ma sens. Mam już przygotowaną listę rzeczy do kupienia od odpowiednich czujników, ramek do grilla, koszyków czy wiązki elektrycznej,
Jeżeli zdecydujesz się na montaż to zacznij powoli zbierać części.
czy wiązki elektrycznej, chociaż zastanawiam się czy nie przygotować wiązki samemu
Sam będę przygotowywał wiązkę, ponieważ nie jest dostępna na allegro. Przez ostatnie, chyba 4 miesiące, pojawiła się raz i sprzedała się w ciągu tygodnia (zobaczyłem ją dopiero po fakcie). Koszt przygotowania wiązki waha się w okolicach 140-160 zł – nie uwzględniam taśmy oraz przewodów itp. tylko kostki, piny.
Piszesz, że będziesz wiercił otwory pod czujniki w zderzaku. Czy będziesz korzystał z jakiegoś szablonu, który umożliwi wywiercenie otworów w odpowiednich miejscach? A może masz jakiś odpowiedni patent na to?
Jest specjalne narzędzie do przygotowywania otworów, muszę tylko wymierzyć otwór i zamówić. Obecnie pogoda nie zachęca do takich prac.
Tutaj możesz zobaczyć poglądowo czym przygotować taki otwór (oglądamy od ok 12:26 minuty):
Szablon – na allegro kupiłem najtańszy z przesyłką zderzak pod czujniki. Mam szablon, koszyki i pole do testów jak zrobić otwory, a także dokładną średnicę otworów – jednym słowem wszystko 😊 Jak policzysz sobie ile kosztują koszyki w Chinach plus nie wiesz czy na pewno będą pasować pod czujniki, to pomysł nie wydaje się do końca szalony. W i30 hatchback, montowałem kamerę. Kamera idzie w klapie, otwór przygotowywałem na podstawie obrysu kamery – jednym słowem masakra.
Radio masz 8 czy 10,25 cala, bo podobno w radiu 10,25'' informacje z czujników wyświetlane są na wyświetlaczu radia?
W oryginale miałem małe radio. Obecnie mam 8 cali ze względu na bezprzewodowy apple carplay. W radiu 10,25 cala czujniki parkowania faktycznie wyświetlają się na ekranie radia.

Czy robiłeś już jakieś inne adaptacje?
Parę rzeczy robiłem:
- lusterko monochromatyczne;
- ładowarka indukcyjna – z możliwością włączenia/wyłączenia z poziomu licznika;
- radio 8 cali – działa jak oryginał;
- oryginalna kamera z liniami skrętnymi;
- montaż auto szyb, a co za tym idzie – wymiana wiązek i przełączników szyb we wszystkich drzwiach oraz wymiana BCM z przyuczaniem kluczyków.
- aktywacja czytania znaków oraz LFA (LFA to akurat dzięki Twojemu wpisowi😊-dziękuje)

W planach mam jeszcze kilka pozycji:
- przednie czujniki parkowania;
- podgrzewana kierownica – ogólnie nie planowałem takiej modyfikacji, ale jak szukałem przycisków kierownicy (sterowanie głosowe dla radia 8 cali, małe radio nie posiada tej funkcji) to kupiłem kierownicę która okazała się podgrzewana, zatem będzie grzana kierownica – miałem potrzebne prawie wszystkie części za wyjątkiem zwijaka/taśmy – już mam, czeka na montaż😊
- może składane lusterka z kierunkowskazami i podświetlaniem. Po zamontowaniu auto szyb, mam przewody w drzwiach. Niestety cena części i ich stan pozostawia wiele do życzenia.
Ja myślę dodatkowo o założeniu radaru przedniego ACC oraz radarów BCW (martwego pola). Pewnie kodowanie również w tych przypadkach nie będzie konieczne oprócz samej kalibracji. Chociaż mogę się mylić.
Wymienione przez Ciebie systemy montowałem w swoim poprzednim aucie (Focus mk3) – kalibracja nie była konieczna. Nie mam pewności jak będzie w i30. W obecnym pojedzie, na razie nie planuje, aczkolwiek przeglądałem schematy z ciekawośći. Robota wygląda na prostą, powinno obyć się bez kodowania. W Focusie w radarach BCW musiałem przypisywać VIN samochodu😊