Autor Wątek: Ad Blue- Keffico e85e - awaria Nox  (Przeczytany 71 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sero.159

• HKP
  • **
Ad Blue- Keffico e85e - awaria Nox
« dnia: 17 Styczeń 2026, 13:30:35 »
Cześć!
Mam problem z Ad blue- rozpoczęło się odliczanie, za 70 km samochód się nie uruchomi. Chciałem wyprogramować Ad blue- niestety w mojej Konie 1,6 Diesel z 2019, sterownik silnika to przeklęty Keffico e85e- wszędzie słyszę, że jest nieruszalny i nie da się dezaktytować Ad blue.
Zostaje więc naprawa- podłączylem pod komputer- załączam odczyt- błędy wskazują na awarię czujnika Nox. Blędów nie da się skasować, tak samo jak odliczania do zatrzymania auta.

-Czy rzeczywiście Keffico e85e jest nieruszalny i nie da się w tej wersji wyprogramować Ad blue?
-Jeśli muszę wymienić Nox, kupić używkę czy za duże ryzyko?  (W autorzyowanym jak się dowiedziałem, sama część może kosztować ok 4,5 tys...)
-Słyszałem, że niekoniecznie trzeba wymieniać całego Nox'a, najczęściej awarii ulega tylko ta płytka, którą zaznaczam na zdjęciu- jeśli znajdzie się taką samą płytkę, można wymienić tylko ją -Słyszeliście coś może o tym?

Będę bardzo wdzięczny za każda informację w tym temacie, dzięki!

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Ad Blue- Keffico e85e - awaria Nox
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2026, 14:06:06 »
Na początek podpinaj i popodlacAj wszystkie wtyczki przy czujnikach wydechu.. tam są napięcia rzędu mili Volt i często jakiekolwiek zakłócenie na styku powoduje problemy.. co do trwałego błędu i odliczania jakie masz urządzenie diagnostyczne?

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2026, 16:25:22 »
Najpierw sprawdzić styki bo w koreańcach za wspaniałe instalacje nie są. CO do ceny z ASO oni tam mają cenniki z kosmosu drożej pewnie niż w Mercedesie. Wystarczy wejść na alegro i kupisz taki czujnik za tysiaka a używkę za sporo mniej choć zawsze większe ryzyko kupna uszkodzonego.
Można też podzwonić po fachowcach może już robią wyprogramowanie. Płytki samej się nie kupi znając życie raczej bo tak teraz zarabiają na częściach. 

Offline sero.159

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Styczeń 2026, 18:45:29 »
co do trwałego błędu i odliczania jakie masz urządzenie diagnostyczne?
Dzięki za sugestię. Urządzenia nie mam, podpiąłem się u fachowca

Offline sero.159

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2026, 18:47:58 »
Najpierw sprawdzić styki bo w koreańcach za wspaniałe instalacje nie są. CO do ceny z ASO oni tam mają cenniki z kosmosu drożej pewnie niż w Mercedesie. Wystarczy wejść na alegro i kupisz taki czujnik za tysiaka a używkę za sporo mniej choć zawsze większe ryzyko kupna uszkodzonego.
Można też podzwonić po fachowcach może już robią wyprogramowanie. Płytki samej się nie kupi znając życie raczej bo tak teraz zarabiają na częściach.
Już dzwoniłem, robią jeśli jest serownik Bosch, ale Keffico na tę chwilę niestety nie. Dzięki

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2026, 20:52:16 »
A ja myślałem, że suchy dpf to syf i lepsze są te mokre. Zostaje chyba zakup nowego na allegro Boscha  i podmianka. A nie marznie ten płyn na dużym mrozie? Miałem podobnie z kompuerem do gazu gdzie padł jeden wtrysk bo spalił się tranzystor od zasilania. Element max parę złotych ale nie kupisz bo miał swoje oznaczenie i nie wiadomo co wlutować innego. Tak  w BRC zrobili by kupić nowy sterownik za 850zł.
Tak samo polecam zakup niedrogiego Vgate interfejs na OBD i samemu można odczytać błędy i inne rzeczy robić bez płacenia mechanikowi.