Autor Wątek: Wibracje, drżenia na kierownicy i30 GD 1.6 CRDI  (Przeczytany 50 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turbosprite

• HKP
  • **
Witam,
Moje auto i30 GD 1.6 CRDI 110KM Automat

W ostatnim czasie pojawiły się u mnie dziwne wibracje/drżenia na kierownicy... Występują one podczas postoju, jak również podczas jazdy gdy odpuszczam gaz, silnik skrzynia redukuje bieg... Bez znaczenia czy to podczas jazdy na wprost czy skęcaniu... Wibracje występują...

Nie wiem czy to może być w jakiś sposoób powiązane, ale od niedawna pojawiły się także stuki w układzie kierowniczym, tzn przy postoju podczas szybkich skrętów lewo/prawo słychać puknięcie... Ciężko ten dzwięk zlokalizować czy to ze środka auta czy na zewnątrz. Byłem na diagniostyce, ale człowiek stwierdził, że tyle jest śniegu, lodu pod autem, że on nic nie widzi i zaprasza podczas odwilży...

Na forum znalazłemm, że może co być jakaś gwiazdka elektrycznego układu wspomagania...

Czy słabe świece żarowe mogą dawać takie objawy? Rano auto nie odpala od strzała, tylko z delikatnym "jęknieciem"... Na zewnatrz -10...

Zaznaczę, że nie zapala się się kontrolka silnika, obroty są równe, nie falują, ni nic...
Choć wg mnie auto wydaje się bardziej przymulone niż wcześniej, spalanie jakby wyżśze,, (choć i tak nie było demonem prędkości)

Dzięki za odp

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Wibracje, drżenia na kierownicy i30 GD 1.6 CRDI
« Odpowiedź #1 dnia: Dzisiaj o 08:44:28 »
Stuli jak najbardziej mogą pochodzić od rozbitej słynnej gwiazdki… jak wpiszesz na yt „hyundai EPS” dowiesz się wszystkiego o tym…

Co do świec żarowych biorą udział praktycznie tylko przy odpalaniu jak są niskie temperatury. Może Egr zabrudzony…