Autor Wątek: czujniki deszczu zmierzchu  (Przeczytany 354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mariusz777

• HKP
  • **
czujniki deszczu zmierzchu
« dnia: 17 Listopad 2025, 15:59:06 »
witam wszystkich przychodzę z takim pytanie kupiłem i30 2015r z czujnikami deszczu oraz zmierzchu lecz nie mam na manetkach trybów auto czy trzeba wymienić manetki czy jest jakaś opcja ustawienia żeby to działało dodam że w wyposażeniu auta również zawarte są owe czujniki

Offline rafisz

• Giełda
Odp: czujniki deszczu zmierzchu
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopad 2025, 18:41:35 »
wycieraczki ustawiasz na pierwszą pozycję w górę i później regulujesz czułość pokrętłem, a co do świateł to nie wiem, w moim i20 też z '15 roku jest pozycja auto na manetce

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2025, 02:50:50 »
Nie masz czujnika deszczu, ani czujnika zmierzchu. Zobacz sobie na necie jak wygląda czujnik deszczu w tym modelu. Masz zwykły tryb przerywany wycieraczki z regulacją częstotliwości. A czujnik zmierzchu jest w zupełnie innym miejscu. Podaj VIN nie wiem skąd wziąłeś, że w wyposażeniu to jest…

Offline mariusz777

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2025, 16:50:32 »
w takim razie proszę o podpowież co to za czujniki nad lusterkiem VIN TMAD351BAGJ291431

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2025, 05:05:41 »
Masz automatyczną klikatyzacje? To czujnik zawilgocenia szyby do klimatyzacji…

Offline mariusz777

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopad 2025, 16:38:44 »
W sumie to by się zgadzało a ten drugi czujnik?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopad 2025, 02:15:14 »
Ten drugi masz na myśli te w lusterku wstecznym? To do fotochromatycznego lusterka do przyciemniania jeśli w nocy zostanie oświetlone od tyłu samochodu. Lusterko praktycznie działa zupełnie osobno dostałe jedynie sygnał o biegu wstecznym, żeby się rozjaśnić podczas cofania i nie wysyła nigdzie żadnego info o zmierzchu.

Online Danielo_one

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Dzisiaj o 18:39:17 »
Podepnę się pod posta.
Ponad miesiąc temu zakupiłem i30 1.6 crdi 2015 rok. Jest zamontowany czujnik deszczu, ale chyba jakiś uniwersalny (na pewno działa). Problem taki jaki posiada większość. Manetka ustawiona w trybie przerywanym i wycieraczki działają swoim życiem. Nie działa regulacja częstotliwości. Na manetce od wycieraczek nie mam trybu Auto. Co mogę z tym zrobić? Najchętniej pominąłbym czujnik deszczu i chciał przywrócić możliwość samoczynnego regulowania częstotliwości pracy wycieraczek w trybie przerywanym. W skrzynce z bezpiecznikami na pozycji wycieraczek wchodzi przelotka z dodatkowym bezpiecznikiem, ale wypięcie tego z obwodu i włożenie samego bezpiecznika wycieraczek nic nie wnosi. Zero reakcji na regulację częstotliwości. Jakieś pomysły?

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: Dzisiaj o 19:08:25 »
Jest zamontowany czujnik deszczu, ale chyba jakiś uniwersalny (na pewno działa).
Zrób zdjęcie jak wygląda ten czujnik.. najlepie chyba będzie pruć wiązkę przewodów od tego czujnika do miejsca gdzie wpina się w instalacje fabryczną... ale pokusiłbym się jeszcze o rozkręcenie osłony kolumny kierownicy to zalewie 3 śrubki i sprawdzenie czy tam przypadkiem nie jest coś podłączone do manetki od wycieraczek..

Online Danielo_one

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: Dzisiaj o 20:01:12 »
Zdjęcie czujnika od wewnątrz (dodam, że pali się na nim zieloną diodą). Od zewnątrz nie mam, ale jest tam kilka diodek ir oraz widać podkładkę żelową (jak się zmoczy szybę to wycieraczki się załączają). Co do podłączenia to bezpiecznik w czerwonym kółku jest od wycieczek/czujnika (tak obstawiam). Obok też jest bezpiecznik z przelotką i jakiś automat od świateł, który też nie działa do końca poprawnie.