Autor Wątek: Otwór w zbiorniku płynu chłodniczego  (Przeczytany 2301 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
Otwór w zbiorniku płynu chłodniczego
« dnia: 03 Kwiecień 2026, 21:41:55 »
Cześć.
W jakim celu jest ten otwór w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego? Zakupiłem auto i czuję zapach płynu i wydaje się, że opary wydostają się wlaśnie z tego otworu.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
Odp: Otwór w zbiorniku płynu chłodniczego
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwiecień 2026, 13:29:34 »
Ponad 250 wyświetleń tematu i nikt nie wie? Nikt tego nie ma poza mną w podobnym aucie?

Offline elektron1234

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwiecień 2026, 13:57:57 »
Witam Wszystkich
Sprawdz po prostu jak wygląda nowy zbiornik. Ten otwór jest raczej specjalnie zrobiony a nie orginał (to moje zdanie tylko bo nie spotkałem się w takim zbiornikiem bo to układ zamkniety ) Powodzenia

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwiecień 2026, 18:35:29 »
O ile wiem zawsze układ chłodzenia jest szczelny i nie ma być tak sobie dziurek. Moim zdaniem coś było kombinowane.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwiecień 2026, 20:52:38 »
Ok sprawdzę na podobnym modelu jeżeli będzie gdzieś stał, lub na nowym elemencie. Dodam tylko, że jest to auto poleasingowe, z pełną historią serwisową i bez żadnych szkód. Auto ma niecałe 4 lata, 40200km na liczniku, i płyn chłodniczy był zmieniany 4 tys. km wstecz, oraz wszelkie oleje i filtry zgodnie z przykazaniami w gwarancji. Tak czy inaczej jest tutaj rękojmia rok. Napisałem do Hyundaia o opinię i czekam na info. Gdy będę miał odp. dam znać.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwiecień 2026, 22:34:49 »
A na chłodnicy masz wlew i korek? Bo to może jaki odpowietrznik na zbiorniku. W getzie jak był korek na chłodnicy to ze zbiornika wychodziła rurka gumowa by nadmiar mógł się wylać. Teraz jak nie mam korka na chłodnicy to zbiornik wyrównawczy jest z takim korkiem i jest pod ciśnieniem. Dzięki temu płyn ma wtedy do 130stopni wytrzymałośc.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Kwiecień 2026, 11:19:03 »
Oglądając film na youtubie z opisem auta ten otwór również występuje. W korku zbiornika od płynu nie ma zaworu ciśnieniowego. Jest to zwykły "kapsel" i być może ten otwór pełni funkcję tego zaworu. Ale to dziwne bo układ jest tak jakby otwarty. No nie wiem, czekam na info z Hyundai.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Kwiecień 2026, 12:14:40 »
Chłodnica nie ma korka wlewu płynu. Nowy zestaw chłodnic również posiada ten otwór w zbiorniczku.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Kwiecień 2026, 13:25:32 »
korek ciśnieniowy jak widzę na tej fotce wyżej, jest na króćcu chłodnicy, tam gdzie zaciśnięty jest ten gruby wąż, tam pod tym kokiem występuje ciśnienie około 1bara, natomiast ten biały zbiornik zamkniety czarnym dekielkiem z napisem collant, to tylko zbiornik nadmiarowy - tu "wrzucany" jest nadmiar płynu po rozgrzaniu i zasysany po schłodzeniu, nic więcej poza to, ten otwór to najnormalniej odpowietrzenie tego zbiorniczka i to wszystko

Offline Nowy

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwiecień 2026, 14:19:46 »
"ten otwór to najnormalniej odpowietrzenie tego zbiorniczka" zgadza się, u mnie też tak jest.

Offline TomaszS1984

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwiecień 2026, 14:40:12 »
W takim razie dziękuję za rozwianie wątpliwości i udzielenie odpowiedzi. A czy zapach płynu chłodniczego jest u Ciebie wyczuwalny z powodu tego otworu? Na rozgrzanym silniku oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwiecień 2026, 14:44:22 przez TomaszS1984 »