Hyundai i30 2018 r 1.0 tgdi, przebieg 89 tys. Od dłuższego czasu problem z powracającym błędem p2192 odnośnie sondy nr 1, ponadto benzyna dostaje sie do oleju. Do tej pory podmienione wtryskiwacze, pompa wysokiego ciśnienia, listwa wtryskowa,wyczyszczony map/maf, sprawdzona i wyczyszczona przepustnica, wymienione świece, wymieniona sonda nr 1, jakies drobne nieszczelnosci przy dolocie wyeliminowane,,a mimo to problem wraca. Czasem po przejechaniu 80 km, a czasem po przejechaniu 200 km. Do tego kiedyś trzykrotnie po odpaleniu na zimnym silniku nie potrafił wejść na obroty. Generalnie od tego sie zaczęło. Raz mechanikowi tez tak sie zdarzyło, ale nie zapisały sie żadne błędy i cos podejrzanego. Wszystkie parametry w normie. Czy ktos ma jakis pomysł? Czy moze aktualizacja oprogramowania silnika w ASO ? Czy ktos mial podobny problem ? Drugi mechanik rozkłada ręce.
Dodatkowo zauważyłem bardzo delikatne poszarpywanie przy 60 km/h. Spalanie w normie, żadnych innych objawów nie ma.. Jak kupiłem wymieniłem intercooler, bo oryginalny byl lekko podbity od uszkodzenia, ale wątpię zeby z tym byl problem.