Autor Wątek: Brak zasilania, prądu z akumulatora  (Przeczytany 497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline slawkor

• HKP
  • **
Brak zasilania, prądu z akumulatora
« dnia: 12 Październik 2025, 14:28:28 »
Witam

Czy miał ktoś z Was taki problem, a mianowicie:
Podchodzę do auta i próbuje go otworzyć za klamkę - brak reakcji, z kluczyka - brak reakcji, ok otwieram mechanicznie z zamka, wsiadam a tu brak reakcji na start, nawet awaryjne nie świecą...
Myślę może bateria w kluczyku, ale nie. Wygląda na martwy akumulator. Wzywam assistance. Po przyjeździe podłączamy booster , napięcie 11,7V czyli zero akumulatora. Odpalamy włącza się alarm, kasujemy i odpala, ale pokazuje komunikat : akumulator rozładowany przez urządzenie zewnętrzne. Robię 40km i odpala do dziś i jeździ normalnie. Ładowanie zmierzone 13,7V z alternatora. Dodam, że z urządzeń zewnętrznych mam kamerkę pod gniazdo zapalniczki, ale po wyłączeniu auta wyłącza się kamerka bo nie ma tam zasilania jak w skodach.
Auto jeżdżone codziennie min. 20-50km a dzień wcześniej przed rozładowaniem ok 300km. I teraz pytanie co może być przyczyną tak głębokiego rozładowania akumulatora? W żadnym aucie od 30 lat nie miałem takich jaj  a tu paro miesięczne auto i takie jaja.

Ja bym obstawiał wadliwy akumulator, który nie trzyma prądu. Jutro serwis i zobaczymy ....

Offline slawkor

• HKP
  • **
Odp: Brak zasilania, prądu z akumulatora
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Październik 2025, 12:40:30 »
Na chwilę obecną zdiagnozowano wadliwy akumulator i oczywiście wymieniono na nowy w ASO. Podobno nie trzymał parametrów prądowych.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik 2025, 17:36:05 »
Akumulatory potrafią się popsuć z dnia na dzień. Ale dziwnie by tak fabryczny zrobił. Zazwyczaj fabrycznie w autachsłużyły najdłużej choć pewnie czasy się zmieniają.

Offline slawkor

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Październik 2025, 10:22:54 »
To moje trzecie nowe auto i pierwsze z takimi objawami. Wcześniej był akumulator Rocket a teraz Hyundai OEM. Trochę to dziwne, bo po wizycie assistance i odpaleniu auta z boostera i podładowaniu przez 15 minut auto normalnie jeździło przez tydzień do wymiany na nową sztukę. Miejmy nadzieję, że tu był problem. Aczkolwiek jak już go kupowałem to aku był ładowany przed sprzedażą. Może już wtedy był problem.

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopad 2025, 21:10:51 »
Witam
obecne Rocety to już nie to samo - u mnie padł nowy po pół roku.  Wstawiłem Banera bo nie chciałem zostawiać tym paprakom z ASO samochodu.  Silniki gdi po zgaszeniu pobierają jeszcze prąd przez ok 10-15 sekund na jakieś ustawienia (słychać takie klikania). Dlatego zawsze są niedoładowane. Do tej pory Baner sprawuje się bez zarzutu.