Autor Wątek: Santa Fe SM 2003 CRDi - Rozrusznik  (Przeczytany 139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bandzior13

• Giełda
Santa Fe SM 2003 CRDi - Rozrusznik
« dnia: 08 Październik 2025, 09:53:39 »
Witam,
Ostatnio miałem taką sytuację 200km od domu po zatankowaniu auto nie odpaliło.
Przy przekręcaniu kluczyka nie było przygaśnięcia kontrolek i brak prądu na radiu, zegarach i klimatyzacji. 
Pozostałe rzeczy działały oświetlenie, pilot, podświetlenia itp.

Okazała się spalony bezpiecznik 50A pod maska.
Po wymianie udało się uruchomić jednak rozrusznik cały czas pracował.
Nie pomagało wyjęcie kluczyka dalej rozrusznik się kręcił. Pomagało dopiero odpięcie akumulatora.
Problem w tym większy że byłem 200 km od domu i trzeba było wrócić.

Ponowne podpięcie akumulatora i próbie odpalenia rozrusznik cały czas pracował jak wyżej.
Po odpięciu akumulatora i ponownym podpięciu rozrusznik sam z siebie nie startował. Dopiero po przekręceniu kluczyka się załączał.

Dopiero na uruchomionym silniku udało się odpiąć przewód doprowadzający prąd do rozrusznika i przestawał pracować.
Bez żadnych problemów udało się wrócić do domu już bez postojów i gaszenia silnika.

Moje pytanie czy po drodze do rozrusznika jest jeszcze jakiś przekaźnik?? Czy dopiero bendix w rozruszniku.??
Czy może w kostce stacyjki??

A drugie pytanie czy uda sie wyjąć rozrusznik bez rozpinania dodatkowych przewodów??

Offline ...kuba...

• Giełda
Odp: Santa Fe SM 2003 CRDi - Rozrusznik
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Październik 2025, 11:50:47 »
A możesz krecić rozrusznikiem bez wciskania pedału sprzęgła?
Jeśli nie to jest przekaźnik rozrusznika w tej samej skrzynce co wspominany bezpiecznik... odkręć osłonę kolumny kierownicy i rozłącz kostkę od stacyjki i zobaczysz czy rozrusznik się rozłączy...

Offline bandzior13

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Październik 2025, 18:03:33 »
Na biegu jałowym nie musze wciskać sprzęgła żeby ruszył rozrusznik. Po odpaleniu rozrusznik wyje jak odrzutowiec.
Po wyjęciu kluczyka dalej się kręci i próbuje zaskoczyć silnik. dopiero dołączenie akumulatora zatrzymuje rozrusznik lub odpięcie zasilania od rozrusznika.

Rozumiem że pod maską to przekaźnik oznaczony jako START.
https://schematy24.pl/hyundai-santa-fe-sm-2001-2006-skrzynka-bezpiecznikow-i-przekaznikow/

Do kostki od stacyjki też miałem zamiar zajrzeć.
Ale dopiero w następnym tygodniu znajdę trochę wolnego czasu.

Offline ...kuba...

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Październik 2025, 22:34:38 »
Tak, spróbuj wyjąć ten przekaźnik i sprawdź czy czy wyłączy się rozrusznik jak tak to zrób sobie kontrolkę i sprawdź czy jest prąd na pinie sterującym przekaźnikiem.