Autor Wątek: Uszkodzenia silnika przez katalizator?  (Przeczytany 7191 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Uszkodzenia silnika przez katalizator?
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Wrzesień 2025, 11:52:15 »
Raczej za późna wymiana katalizatora i ten zniszczył gładzie stąd zaczął się pobór oleju. Najlepiej wjechać kamerką i sprawdzić bo może gdzie przez owe nagary stanęły pierścienie olejowe i można spróbować płukania. Inaczej skoro gwarancja jest jeszcze to jazda do ASO skoro juz grzebali przy katalizatorze. Oni dobrze wiedzą, że to niejeden silnik już zniszczyło.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Październik 2025, 12:09:42 »
Czy ktoś zna konkretne przypadku zniszczenia silnika przez katalizator w silnikach 1,5 dPI? Filmy kręcone przez warsztat zainteresowany zarabianiem pieniędzy na klientach nie są dla mnie wiarygodne. Ktoś, coś.... ale konkretnie nie z przekazów z dziesiątej ręki.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Październik 2025, 13:56:36 »
ja tydzień temu rozmawiałem z moim konserwatorem podwozia, miał kiedyś hyundaia z zatartymi gładziami właśnie przez katalizator, nie pamiętam tylko który to silnik, bo dużo mi opowiadał o różnych modelach hyundaiowych, w których miejscach gniją, jakie błędy sprzyjające korozji popełnili konstruktorzy, ogólnie skończyło się wymianą silnika, usunięciem kata, i później auto jeździło bezproblemowo, jestem w staniu mu uwierzyć, nie zarabia na mechanice, zarabia na kiepskim zabezpieczeniu antykorozyjnym m.in koreańskich aut

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Październik 2025, 14:02:36 »
Dziękuję za informację. Każdy model na jakieś wady i zalety. To na razie jeden przypadek, ciekawy jestem czy to reguła czy tylko wyjątek. Jeśli reguła to warto byłoby na to zareagować.

Offline rafisz

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Październik 2025, 15:53:04 »
ogólnie forum jest mało reprezentatywną próbką, nie wiem czy 5% ogółu wszystkich właścicieli się tu udziela, aut z logo pochyłego H jeździ raczej dużo, codziennie widzę ich wręcz ogromną ilość, a ruch tu na forum wręcz żaden, bywa że kilka dni nikt nic nie napisze, więc nawet jeżeli nie pojawią się tu żadne nowe informacje, to i tak nic z tego nie wynika, z tak małej próbki badanych nie da sie wyciągnąć żadnych wniosków

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Październik 2025, 21:57:12 »
Najprostsza zasada czy silnik nie jest wadliwy to cena zakupu używanego. Jeśli ofert jest dużo a ceny niskie to są trwałe. Tak samo skrzynie biegów jak się nie psują to kosztują mało a taka wadliwa M32 już będzie kosztować więcej.
Hyundai czy Kia za bardzo nie przyznają sie w Europie do problemów z katalizatorami. Ale już nawet u nas wgrywali podobno nowe programy do silnika obniżające temperaturę spalin. Tak czy siak mając silnik1.6GDI lepiej sprawdzić dla pewności czy katalizator się nie łuszczy.