Autor Wątek: Haczenie podczas zmiany biegów  (Przeczytany 6832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline FTW

• HKP
  • **
Odp: Haczenie podczas zmiany biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Styczeń 2026, 07:26:37 »
Nic strasznego przy wymianie nie ma. Ściągasz osłonę z dołu i odkręcasz dwa korki, jeden jest od spustu, a drugi przelew. Są tam też inne śruby, pod korkami są podkładki aluminiowe.

Co do samego oleju, mam auto co ma 120k przebiegu, kupiłem z olejem oryginalnym i na jeździe próbnej nie było problemów, ale było też lato. Najpierw olej zmienił mi mechanik, biegi 3 i 5 wchodziły bardzo ciężko. Kupiłem RAVENOL MTF-4 70W i wymieniłem, ogólnie jest dużo lepiej ale nadal nie idealnie. Porównywałem oleje, to co nalał mechanik było o wiele bardziej gęste, Ravenol jest bardzo rzadki.

Ta skrzynia po pierwsze lubi jak auto się nagrzeje, to jest pierwsza rzecz. A druga rzecz jest taka, że nie lubi zmian biegów tak jak sugeruje komputer, tj. lekko ponad 2 tys. obrotów. Najlepiej zmieniać w okolicach 2,5-3 tys. obrotów, wtedy to dużo lepiej idzie.

Oryginalny olej jest dostępny na allegro od dealera... w cenie 300 zł za litr.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 07 Styczeń 2026, 15:35:59 »
Co to za olej, że kosztuje 300zł za litr ;D Jest na tyle tego na rynku, że nie warto dać się kroić ASO i ich chorymi stawkami.

Offline truman20

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Styczeń 2026, 15:35:59 »
To akurat wiem, chodziło mi bardziej o informację które konkretnie korki są od czego. Nie widziałem tej skrzyni jeszcze, więc fajnie jakby ktoś miał zdjęcia albo jakiś rysunek, która śruba robi za korek wlewowy a która śruba za korek spustowy. Olej już mam, jedyny chyba aktualnie na polskim rynku Ravenol MTF4 70W.