Autor Wątek: Warto się zainteresować?  (Przeczytany 849 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rafisz

• Giełda
Odp: Warto się zainteresować?
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Październik 2025, 19:11:02 »
w kalkulatorze wybrałeś wtrysk pośredni (mam nadzieję że dobrze mi się wczytuje i odnoszę się do tego co mi się wczytało), a gdi to wtrysk bezpośredni, a więc sama instalacja droższa o jakieś 1,5-2k PLN (w zależności od regionu, niedawno w innym temacie forumowicz pisał że obecnie do bezpośredniego trzeba 6k wyłożyć)  + na każde 100km będzie zużyte jakieś 1,5-2 l benzyny, ogólnie instalacja przy silniku DI zwraca się po jakichś 4-4,5 k km
napiszę jeszcze raz - do gazu to tylko sprawdzony silnik i najlepiej na pośrednim wtrysku

Offline socio

• HKP
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Październik 2025, 20:17:44 »
Wszystko się zgadza ponieważ odniosłem się do mojej AJ :)
Poczytałem jeszcze inne fora i posłucham się waszej rady - odpuszczę ten silnik z gazem.
Pozostaje mi albo inny model albo inny silnik. Szukam dalej bo wiadomo, że nie chcę się naciąć i pchać w koszty (wystarczy mi kasy władowanej w AJ)
1.4 100KM jest dla mnie za słaby niestety. Można wyrwać fajne wyposażenie albo to trochę za mało pod maską...

Offline truman20

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Październik 2025, 05:41:10 »
No to musisz wziąć pod uwagę, że te mocniejsze silniki wolnossące będą z kolei w cięższych autach. Ja do mojego i30 mam równolegle Corollę TS 1.8 192km z LPG i fajnie to jeździ, ale pomimo dużej mocy, to dalej brakuje charakterystyki silnika turbo.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Październik 2025, 18:43:34 »
Przy 4tys jazdy miesięcznie to może warto kupić diesla zamiast brnąć w problematyczne silniki i gaz. Sam kupiłem ropniaka bo było łatwiej znaleźć od właśnie benzyny 1,4T z gazem.