Forum > Kona

Kona a instalacja gazowa.

<< < (2/3) > >>

Shadows:
Dzięki. Teraz wiem już więcej co i jak.
Jazda po mieście odpada, dzienna trasa do pracy ok 60km poza miastem, co zaś jest nieekonomiczne przy zasilaniu benzynowym.
Jest problem, bo chciałbym spełnić kilka warunków, m.in LPG i ten, że pojazd musi być nowszy, max kilka lat, ale też nie chciałbym aby to było więcej jak 6-8lat. Innym warunkiem jest napęd na cztery koła ze względu na trudny podjazd do posesji w zimie. Wychodzi na to, że Hyundai nie ma w ofercie takiego pojazdu, co mnie smuci, bo ta marka w rodzinie jest od kilkunastu lat.

robaszek127:
Teraz przez wymysły unii i promowanie zielonego wału bo planeta płonie  wycofano z produkcji wiele starszych silników co nadawały się do gazu. Teraz promowane są owe 1.0 czy 1.2 lub w koreańcach te GDi. Tak samo norma euro 6 coraz bardziej rozwijana zabija silniki diesla.
Więc ciężko kupić z dobrym silnikiem na lata. Sam juz nie kupiłem dalej hyundaia bo po 1.3 silniku już nie było ofery dobrego o gazu. Nawet polecany MPI miał szklanki zamiast hydraulki w zaworach.

rafisz:
no to jeżeli max 8 lat i napęd na 4 łapy, to chyba nie ma takiego auta pod lpg, jeżeli zrezygnujesz z tych 4 łap, to coś tam znajdziesz, ale raczej tylko w małych samochodach z segmentu B, moze C, sam niedawno się rozglądałem za autem do dojeżdżania do joba, a więc małe spalanie, lpg i manualna skrzynia biegów były priorytetem, no i jedyne co znalazłem rozsądnego, to fiat punto z ostatnich lat produkcji (do 2018) i hyundai i20 2 gen, zdecydowałem się na i20 z 1.4 MPI pod maską (ten sam silnik był jeszcze w ceedzie montowany i chyba i30, ale tu trzeba się upewnić), wszystkie bezpośrednie wtryski skreśliłem na dzień dobry, bo nawet jeżeli któryś jakoś tam toleruje lpg, to ich eksploatacja nie ma sensu, bo benzyna i tak musi być wtryskiwana (oczywiście w niewielkiej ilości), żeby nie zalepiło syfem wtrysków benzynowych, a więc oszczędności są niewielkie

robaszek127:
Akurat w hyundaiu ten 1.4 też nie jest aż taki idealny do gazu z powodu słabej głowicy. Fabrycznie go wypuszczali w i20 z gazem ale po zmianie głowicy na wzmocnioną. Dlatego też sam nie chciałem iść po getz z fajnym d gazu 1.3 na tego w i20. Samo punto też lepij kupić w podobnych pieniądzach bravo2 z 1.4T i wmontować tam gaz.
Z 4x4 to chyba jeszcze można kupić octavie ale tam też są silniki tsi lub wsadzona skrzynia DSG.

rafisz:
eee, nie jest tak źle, mój ma około 80k na gaziutku zrobione (poprzedni właściciel montował), póki co żadnych problemów, oleju nie bierze, zawory nie dzwonią, problemów z rozruchem brak, jak będzie dalej się okaże, ale jestem dobrej myśli ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej