Forum > Kona

Kona a instalacja gazowa.

(1/3) > >>

Shadows:
Witam.
Szukam informacji na temat instalacji LPG w Kona pierwszej generacji, silnik 1.6 T-GDI.
Czy te silniki nadają się pod gaz?

PS: to jest ten sam silnik co w Tucson III?

robaszek127:
Masz silnik co topi katalizatory i jest wtrysk bezpośredni.  Takie coś nie bierze się pod gaz. Gaziarz założy oczywiście ale potem możesz wyjść na tym jak Zabłocki.

rafisz:
jeżeli chcesz lpg to sprzedaj to auto i kup takie, które ma silnik tolerujący gaz, przy wtrysku bezpośrednim oszczędności są mniejsze bo musi być dotrysk benzyny żeby nie zakoksować wtryskiwaczy benzynowych, oprócz tego masz problematyczny silnik już przy zasilaniu benzynowym, więc po zwiększeniu temperatury spalania (lpg spala się w wyższej temp) to już całkowicie będzie klops
ogólnie rada jest jedna - daj sobie spokój

Shadows:
Dziękuję za info.
Nie posiadam tego pojazdu, jest on obiektem mojego (dokładniej żony) zainteresowania, a, że ze względu na dzienny przebieg auto musi być zasilane LPG. Stąd pytanie.
Czyli 1.6 T-GDI nie nadaje się pod LPG. Silnik 1.0 uważam natomiast za nieporozumienie (zresztą to też T-GDI). Nie widzę w tym modelu innych silników benzynowych, albo słabo szukałem.

robaszek127:
Nie kupuj silnika z bezpośrednim wtryskiem GDI do jazdy po mieście bo to dla nich jest katorga. Tworzą się nagary i zbyt uboga mieszanka niszczy katalizator a jego szczątki zacierają cylindry. Tylkodo jazdy na trasie na benzynie bo gaz to już spore ryzyko.
Podobnie nie kupuj czasem słynnego 1.2Piuretecha teraz wszędzie wsadzanego. Do gazu szukaj silnika jak chcesz Koreańczyka raczej MPI.
Teraz nie wiem który silnik nadaje się do gazu choć właśnie w takich Daciach montują fabryczny gaz. Już nawet nie ma we fiacie fajnego silnika 1,4T co był w Tipo i gaz tam śmigał. A ten 1.0 w WV  czy seacie podobno dość dobra jednostka  i trwała ale podobnie tylko benzyna.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej