Autor Wątek: philips.com/roadlegalled - phillips ultinion  (Przeczytany 4394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RobertW

• Giełda
philips.com/roadlegalled - phillips ultinion
« dnia: 10 Sierpień 2025, 15:36:17 »
Witam. W dopuszczeniu do ruchu pierwsze legalne LEDy h7.... Tylko dlaczego nie w Polsce? https://www.philips.com/c-e/au/road-legal-led-headlights

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: philips.com/roadlegalled - phillips ultinion
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpień 2025, 22:14:55 »
Miałem takie nowe tylko OSRAMY i sprzedałem tanio bo nie będę zakładał  skoro są nadal nielegalne. U nas teraz mają ważniejsze sprawy jak wywalić kasę firmom by potem w podatkach nas drążyć z ich spłatą.

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2025, 15:38:18 »
Tak się zastanawiam nad Twoją odpowiedzią... Co mają podatki do homologacji żarówek? To raczej kwestia producenta choć to zastanawiające że produkują zarówno w Polsce a z homologacja na bankiet.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sierpień 2025, 22:38:56 »
nie wiem tylko czy montaż tego ma sens, no bo bez samopoziomowania i spryskiwaczy reflektorów nie wolno stosować świateł mijania które emitują strumień przekraczający 2000 lumenów (wszystko ładnie opisane w regulaminie EKG ONZ nr 48), a z tego co wiem to ta homologacja na  ultinona6000 tego przepisu nie znosi, czyli nie mogą dawać więcej światła bo wymagania nie pozwalają, a więc będzie to świeciło tak samo jak zwykłe żarówki tyle że inną barwą... poza tym gdzieś w specyfikacji tych "żarówek" wyczytałem że ich strumień to 1550 dla H7 i około 1650 dla H4 lumenów, czyli tyle ile zwykła żarówka...
no i na koniec fajne info na stronce philipsa - Nawet o 400% jaśniejsze światło* - i tu ta gwiadka na końcu ma ciekawe znaczenie, po pod spodem wyjaśnienie - * Im Vergleich zur gesetzlichen Mindestanforderung. Gilt für H4, H7. Kann je nach Automodell und Lampentyp variieren, nie znam niemieckiego, ale wg tłumacza google znaczy to tyle że "W porównaniu z minimalnym wymogiem prawnym. Dotyczy żarówek H4 i H7. Może się różnić w zależności od modelu samochodu i rodzaju żarówki."
no i druga sprawa dopuszczone tylko do samochodów wymienionych w liście, a lista na stronce philipsa, faktem jest że dość długa
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpień 2025, 22:51:42 przez rafisz »

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2025, 23:32:20 »
Strumień świetlny może i nie pozwala ale żywotność już tak. Poza tym kwestia estetyki i mody, ładnie świeca.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Sierpień 2025, 01:06:25 »
żywotność, hmmm... jak widzę w necie taka H4 ultinon6000 jakieś 550-600 zł/kpl kosztuje, za to jest 60 zwykłych żarówek (na znanym portalu osram czy philips sa po 7 zł), no i teraz pytanie co padnie wcześniej - 60 żarówek czy jeden komplet ultinonów? we fiaciku punto którego miałem przez 9 lat, zwykłe żarówki wymieniłem raz, żeby było ciekawiej wymieniłem na tungsrama +50, przez 5 lat (jakieś 60kkm przejechane) nie padły i świeciły w momencie sprzedaży, łącznie na obu kompletach przejechane jakieś 100kkm, cały przebieg z włączonymi światłami, no bo w punciaku nie ma żadnych dziennych
druga sprawa - w deszczu na tym będzie gorzej widać niż na żarówce, mam w accordzie ksenon o barwie 5000K (a więc i tak lepiej od ultinonów bo jak widzę w spec one mają 5800K) , gdyby nie to że ten ksenon świeci na prawdę potężnym snopem światła, to w deszczu byłoby dosłownie słabo, na czarnym mokrym asfalcie wysoka temp barwowa jest mocno pochłaniana, włączam halogeny na zwykłych żarówkach to ta ciepła barwa wcale nie ginie w świetle ksenonów, pomimo że światła jest o ponad połowę mniej (halogen około 1500lm, ksenon około 3400lm)
jak dla mnie wymiana na ten wynalazek od philipsa nie ma najmniejszego sensu, gdyby to kosztowało do jakichś 200 zł/ kpl można byłoby się zastanawiać, a tak, dla wyglądu? no sorry ale światła mają oświetlać drogę a nie wyglądać, a ten wynalazek w trudnych warunkach będzie oświetlał gorzej ze względu na wysoką temp barwową, na suchym asfalcie będzie podobnie, tyle że ultinon wiadomo świeci zimniejszą barwą, no ale wydawać pół tys zł żeby mieć gorsze oświetlenie wtedy kiedy jest ono najbardziej potrzebne to trzeba być (i tu nie skończe żeby nie obrażać...)
a, i żeby nie było że teoretyk jestem, właśnie wypi..łem leda z i20 i wróciłem do żarówki...
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2025, 01:22:53 przez rafisz »

Offline RobertW

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Sierpień 2025, 14:56:54 »
No i dlatego istnieją fora gdzie można dzielić się informacjami i opiniami. Gdzie nie musimy mieć podobnego czy nawet tożsamego zdania. Dzięki naszej dyskusji być może ktoś zrezygnuje z zakupu designerskiego sprzętu i zaoszczędzi kasę a ktoś inny po otrzymaniu homologacji i zmniejszeniu ceny pokusi się o zakup i będzie zadowolony.

Offline rafisz

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Sierpień 2025, 20:10:09 »
a no właśnie, każdy ma inne oczekiwania, wymagania  :) ja się trzymam starej zasady japońskiego tuningu - "function over fashion", jak idę w jakiekolwiek tjuny, to mają one przede wszystkim poprawiać fabrykę, wygląd jest rzeczą drugorzędną, ja wolę np. zainwestować w sportowe zawieszenie, które to kolosalnie zmienia prowadzenie samochodu, niż kupować jakieś świecidełka które oprócz innej barwy nic nie dają, no bo nie oszukujmy się - w tym przypadku żadnej poprawy nie będzie, owszem będą ludzie (i tu jestem w 100% tego pewny) którzy będą twierdzić że świeci lepiej, będą ochy i achy, tzw. efekt placebo, ale... jeszcze na tym świecie się nie urodził taki który pokonał prawa fizyki, i to tyle
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień 2025, 20:29:53 przez rafisz »