Autor Wątek: Płyn chłodniczy i lampka oświetlenia wnętrza  (Przeczytany 159 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JaroGetz

• HKP
  • **
Płyn chłodniczy i lampka oświetlenia wnętrza
« dnia: 05 Sierpień 2025, 11:42:29 »
Cześć zakupiłem i10 2016 z silnikiem 1.0 G3la , jaki płyn chłodniczy kupić i jak go wymienić w sensie gdzie jest korek spustowy i w jaki sposób go odpowietrzyć
Mam drobną usterkę gdy ustawiam włącznik lampki na door to przy zamkniętych drzwiach nie gaśnie gdzie szukać problemu
I jakie koło dojazdowe kupić mam felgi 13 oryginalnie
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi miłego dnia.

Offline robaszek127

• Giełda
Odp: Płyn chłodniczy i lampka oświetlenia wnętrza
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Sierpień 2025, 18:48:31 »
Zobacz czy na dole chłodnicy nie masz spustu płynu. W getzie miałem takie coś zatkane plastykowym korkiem. Inaczej zostaje spuścić płyn zdejmując dolny wąż od chłodnicy. Płyn jak masz różowy to pewnie wystarczy standardowy do chłodnic.
Mi się getz 1.3 sam odpowietrzał ale miał korek w chłodnicy. Jak go nie masz to może być odpowietrznik przy wejściu do silnika na obudowie termostatu ale nie wiem jak sest w tym i10.
Jeśli koła masz 13 4x100 54mm otwór to jest to samo co w Getzie. Tam można dać koła od seata czy wv bo otwór centrujący jest 57mm isą dużo tańsze niż gdy sprzedający pisze do hyundaia. A koło dojazdowe tak samo byle jakie czy 14 czy 15. Jak byś mieszkał blisko to nawet mam i leży gdzieś 15calowe co zostało mi po getzie.