Autor Wątek: Wymiana głośników na zestaw Pioneer  (Przeczytany 998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kahajoe

• HKP
  • **
Wymiana głośników na zestaw Pioneer
« dnia: 17 Lipiec 2025, 18:45:11 »
Cześć.
Wymieniłem te kartonowo-plastikowe głośniki na zestaw trójdrożny 2xPioneer TS-A1671F z przodu i z tyłu (nie miałem fabrycznie tweeterów z przodu).
Do tego zestaw dedykowanych dystansów montażowych ze złączkami i gra to zupełnie przyzwoicie.
Porządne dystanse ze złączkami tutaj:
https://just-sound.de/Pioneer-CA-SI-KM-216-Lautsprecheradapter-O-165-mm-Hyundai-i30-ab-2017-Front-Heck
Zestaw plug&play bez druciarstwa.
Ok. 2-3 godziny roboty.

Offline draco40

• Giełda
Odp: Wymiana głośników na zestaw Pioneer
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipiec 2025, 17:57:05 »
A podrzuć z ciekawości linka do głośników i zrób manual wymiany... Jak zdjąć tapicerkę itd. bo dość ciekawy temat

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2025, 17:10:53 »
Panel drzwi zdejmujesz jak poniżej w filmie:

Wypinasz złącze 2 pinowe głośnika i odkręcasz cztery śruby go mocujące.

Wkręcasz na to miejsce głośniki na dystansach, które podlinkowałem, zapinasz wtyczkę i montujesz panel, wszystko.

Link do głośników: https://allegro.pl/oferta/pioneer-ts-a1671f-glosniki-3-drozne-max-moc-320w-rozmiar-165mm-14678502061

Link do dystansów głośnikowych ze złączką : https://just-sound.de/Pioneer-CA-SI-KM-216-Lautsprecheradapter-O-165-mm-Hyundai-i30-ab-2017-Front-Heck

Offline draco40

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipiec 2025, 09:20:05 »
A powiedz różnica w dźwięku jest wyraźnie odczuwalna?

Offline kahajoe

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipiec 2025, 10:56:02 »
A powiedz różnica w dźwięku jest wyraźnie odczuwalna?
Tak, ja nie maiłem tweeterów w standardzie i teraz jest cale pasmo, przyjemniej się słucha muzyki , mowa jest wyraźniejsza, przyjemny bas.

Offline truman20

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipiec 2025, 14:47:25 »
A ja jeszcze dodam od siebie, że w i30 z tweeterami w podszybiu, podmieniłem ostatnio na tweetery z BOSE, zakupiłem używki po 25zł z Audi A7. Trochę rzeźby z mocowaniami, ale jest to do zrobienia. Różnica w dźwięku może nie jest spektakularna, ale jest wyraźna na plus. Oczywiście kokosów nie da się z tego wyciągnąć, bo niestety fabryczna elektronika w Hyundaiu jest średniej klasy.

Offline Pawlecki

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lipiec 2025, 11:01:03 »
Witam. Głośniki koaksjalne w drzwiach raczej nie zrobią szału...brak będzie dobrej sceny. Zwłaszcza jeśli chodzi o jej głębokość.
Oczywiście, wszystko zależy od budżetu, ale widzę po sobie, że inwestycja w audio nie ma końca...
Polecam obejrzeć poniższy filmik opisujący upgrade audio w i30, jaki efekt da się osiągnąć w tym aucie: